Wspomnienie Grecji czyli prawdziwa pachnąca musaka

Kilka lat temu byłam na wakacjach w Grecji. Tam po raz pierwszy spróbowałam prawdziwej greckiej musaki – spróbowałam…. i od razu się zakochałam.
Uwielbiam takie połączenia ziemniaków, bakłażanów (można dodać cukinię) i mięsa mielonego.
To proste, sycące i szybkie w przygotowaniu danie.
A Wy lubicie grecką kuchnię? Co jest Waszym ulubionym daniem?

Wspomnienie Grecji czyli prawdziwa pachnąca musaka

By Gotuj z rodziną Published: 17 września, 2018

    Kilka lat temu byłam na wakacjach w Grecji. Tam po raz pierwszy spróbowałam prawdziwej greckiej musaki – spróbowałam…. i od …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Mięso podsmażyć na oliwie z pokrojonym czosnkiem i przyprawami.
    2. Dodać podduszone pokrojone cebule.
    3. Cukinię i bakłażana zgrilować lub zeszklić na oliwie.
    4. Pomidory pokroić w plasterki.
    5. Ziemniaki obrać, pokroić w grubsze plasterki. Lekko podgotować je w osolonej wodzie - tak żeby były al dente (nie mogą się rozpadać - miękkość można sprawdzić nakłuwając je widelcem).
    6. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, cukinia,pomidor, mięso, bakłażan, ziemniaki, cukinia, pomidor, mięso, bakłażan, ziemniaki.Ostatnia warstwa ma być z ziemniaków. Zamiast pomidorów można dać sos pomidorowy.
    7. Piec do zrumienienia ok. 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku
    8. Podawać na ciepło - posypane startym parmezanem (jak ktoś lubi).

      Komentarze

      komentujących