Kilka lat temu byłam na wakacjach w Grecji. Tam po raz pierwszy spróbowałam prawdziwej greckiej musaki – spróbowałam…. i od razu się zakochałam.
Uwielbiam takie połączenia ziemniaków, bakłażanów (można dodać cukinię) i mięsa mielonego.
To proste, sycące i szybkie w przygotowaniu danie.
A Wy lubicie grecką kuchnię? Co jest Waszym ulubionym daniem?
Wspomnienie Grecji czyli prawdziwa pachnąca musaka
By 17 września, 2018
Published:Kilka lat temu byłam na wakacjach w Grecji. Tam po raz pierwszy spróbowałam prawdziwej greckiej musaki – spróbowałam…. i od …
Potrzebujemy
- 300 g mięsa (łopatki,od szynki, wołowiny) mielonego
- 4 - 5 pomidorów pokrojonych w plasterki
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 3 - 4 ziemniaków pokrojonych w grubsze plasterki
- 3 cebule posiekane/pokrojone w kosteczkę
- czosnek
- sól
- biały pieprz
- kumin (kmin rzymski)
- bazylia
- masło klarowane/oliwa do smażenia
- 25 g parmezanu (albo inny ser, wedle upodobań) startego (opcjonalnie)
Krok po kroku
- Mięso podsmażyć na oliwie z pokrojonym czosnkiem i przyprawami.
- Dodać podduszone pokrojone cebule.
- Cukinię i bakłażana zgrilować lub zeszklić na oliwie.
- Pomidory pokroić w plasterki.
- Ziemniaki obrać, pokroić w grubsze plasterki. Lekko podgotować je w osolonej wodzie - tak żeby były al dente (nie mogą się rozpadać - miękkość można sprawdzić nakłuwając je widelcem).
- W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, cukinia,pomidor, mięso, bakłażan, ziemniaki, cukinia, pomidor, mięso, bakłażan, ziemniaki.Ostatnia warstwa ma być z ziemniaków. Zamiast pomidorów można dać sos pomidorowy.
- Piec do zrumienienia ok. 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku
- Podawać na ciepło - posypane startym parmezanem (jak ktoś lubi).