Szwedzkie pierniczki prosto z Ikea

Święta Bożego Narodzenia to dla mnie i mojej rodziny szczególny czas. Mam z nim wiele pięknych wspomnień. Tym razem opowiem Wam o jednym z nich, które dotyczy Anna Kiedacz. Było to dobre kilka lat temu. Mój mąż nie dał rady spędzić ze mną całego czasu, więc zanosiło się na to, że będę sama w jeden z tych dni. Było mi cholernie smutno i nagle…przyszła propozycja od Ani, żebym przyjechała do niej i jej mamy, że nie mam siedzieć w pustym mieszkaniu w czterech ścianach- tylko pobyć z nimi, pośpiewać kolędy i przy okazji zjeść coś dobrego. Normalnie się wzruszyłam, bo to było takie nieoczekiwane, a jednocześnie piękne. Dziękuję Wam!
Kiedy Ania w swojej grupie Body&Mind – zdrowszy styl życia wrzuciła bożonarodzeniowy przepis, przypomniała mi tę niesamowitą świąteczną historię . A jak święta to święta także pachnące choinką i pierniczkami. Ania ten przepis ma od pracownika IKEA na ich słynne szwedzkie pierniczki. Tylko ostrzega, że to jest przepis na wielka ilość (chyba 500 sztuk)wiec warto piec ratami. Osobiście wykorzystuje świąteczny przepis z Jadłonomii, ale ktoś się podzielił tym przepisem więc i się ona z nami dzieli.

Szwedzkie pierniczki prosto z Ikea

By Gotuj z rodziną Published: 24 stycznia, 2024

    Święta Bożego Narodzenia to dla mnie i mojej rodziny szczególny czas. Mam z nim wiele pięknych wspomnień. Tym razem …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy, można to lekko podgrzać i rozpuścić, raczej trochę wystudzić.
    2. Ubić śmietankę i powoli dodawać do ciasta czyli mieszać z w/w.
    3. Rozpuścić proszek do pieczenia w niewielkiej ilości wody i dodać do miski.
    4. Dokładać stopniowo mąkę , mieszać zarabiając drewniana łopatka tak aby ciasto nabrało stałej konsystencji.
    5. Wtedy zlepić rękami, ugnieść w kulę.
    6. Ciasto zawinąć w folie i odłożyć do lodówki.
    7. Następnego dnia (lub później, nawet po kilku dniach) cienko rozwałkować, najlepiej małe kawałki odkrawać i ugnieść chwile w dłoniach jak plastelinę i wtedy wałkować. Potem wyciąć najlepiej metalowymi ostrymi foremkami dowolne kształty.
    8. Ułożyć na blaszce i wstawić do gorącego piekarnika.
    9. Piec w temp. 175 stopni przez 10-15 minut lub jak się zarumienia. Uwaga bo się łatwo palą !
    10. Uwaga - to jest przepis na wielka ilość wiec warto piec ratami 🙂

      Komentarze

      komentujących