Cukinia pod jajeczną pierzynką

By 14 lipca, 2015
Published:Potrzebujemy
- 1 cukinia
- 4 jajka
- 50 żółtego sera lub parmezanu
- 1 cebula
- sół
- biały pieprz
- zielona natka pietruszki
- olej/oliwa
Krok po kroku
- Umytą cukinię przekroić wzdłuż na pół. Następnie pokroić w cienkie pół plasterki lub kostkę.
- Tak przygotowaną cukinię podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Dorzucić obraną i pokrojoną cebulę. Smażyć tak żeby się zeszkliły.
- Usmażone przełożyć do miski i odstawić do wystudzenia.
- Pietruszkę posiekać.
- Ser zetrzeć na drobnej tarce
- Jajka ubić. Dodać ser i zmiksowaną cebulę z cukinią.
- Przyprawić.
- Dokładnie wymieszać razem z posiekaną natką pietruszki.
- Tak przygotowaną masę wlać do naczynia żaroodpornego lub podłużnej keksówki
- Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekać , tak żeby białka się ścięły a góra wysuszyła Naczynia nie nakrywać, zapiekać bez przykrycia.
- Podawać na ciepło lub zimno.