Szarlotka na kruchym spodzie – inaczej

Sezon na szarlotkę uważam za rozpoczęty.
Nic nie smakuje mi tak jak domowa ciepła pachnąca szarlotka z filiżanką kawy. To ciasto zawsze mi się udaje niezależnie od tego, z którego przepisu robię.

Ten przepis kiedyś znalazłam w zeszycie po mojej babci i od tego czasu robię go w swoim domu

Szarlotka na kruchym spodzie - inaczej

By gotujzrodzina Published: 27 lipca, 2014

  • Efekt: 30 min Servings
  • Przygotowanie: 1 hr 30 mins

Sezon na szarlotkę uważam za rozpoczęty. Nic nie smakuje mi tak jak domowa ciepła pachnąca szarlotka z filiżanką kawy. To …

Potrzebujemy


Krok po kroku


  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zagnieść z nich ciasto.
  2. 2/3 ciasta odłożyć. Wylepić nim natłuszczoną lekko formę (ja miałam formę o wymiarach 25 x 35 cm).
  3. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na minimum pól godziny (można dłużej nawet na całą noc).
  4. Resztę ciasta włożyć do lodówki.
  5. Zrobić nadzienie. Umyte jabłka umyć i dokładnie usunąć nasiona. Pokroić. Dodać cynamonu i wymieszać (nie odsączać soku!
  6. Schłodzone ciasto podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 160 - 180º C.
  7. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą, by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek.
  8. Na to wyłożyć jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część ciasta
  9. Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC
  10. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

    Komentarze

    komentujących

    Dodaj komentarz