Sezon na szarlotkę uważam za rozpoczęty.
Nic nie smakuje mi tak jak domowa ciepła pachnąca szarlotka z filiżanką kawy. To ciasto zawsze mi się udaje niezależnie od tego, z którego przepisu robię.
Ten przepis kiedyś znalazłam w zeszycie po mojej babci i od tego czasu robię go w swoim domu
Szarlotka na kruchym spodzie - inaczej

By 27 lipca, 2014
Published:- Efekt: 30 min Servings
- Przygotowanie: 1 hr 30 mins
Sezon na szarlotkę uważam za rozpoczęty. Nic nie smakuje mi tak jak domowa ciepła pachnąca szarlotka z filiżanką kawy. To …
Potrzebujemy
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 kg jabłek
- cynamon do smaku
- bułka tarta do podsypania
- ukier do smaku (można zrezygnować; ja tak zrobiłam
Krok po kroku
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zagnieść z nich ciasto.
- 2/3 ciasta odłożyć. Wylepić nim natłuszczoną lekko formę (ja miałam formę o wymiarach 25 x 35 cm).
- Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na minimum pól godziny (można dłużej nawet na całą noc).
- Resztę ciasta włożyć do lodówki.
- Zrobić nadzienie. Umyte jabłka umyć i dokładnie usunąć nasiona. Pokroić. Dodać cynamonu i wymieszać (nie odsączać soku!
- Schłodzone ciasto podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 160 - 180º C.
- Wyjąć, posypać obficie bułką tartą, by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek.
- Na to wyłożyć jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część ciasta
- Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC
- Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.