Sałatka z bakłażanem i kaszą pęczak

W sobotę mieliśmy gości. Posiedzieliśmy, pogadaliśmy, pośpiewaliśmy przy gitarze i przy muzyce z lat naszej młodości. Kiedy wieczorem zgłodnieliśmy, postanowiłam robić sałatkę. Taka szybka, pożywna i zdrowa przekąska. Sałatka – tak wyglądają często nasze kolacje. Lubimy je w zasadzie w każdej porze roku i eksperymentujemy z dodatkami, oliwami, octami smakowymi. Tym razem zrobiłam sałatkę z kaszą pęczak (kilka lat temu jadłam podobną u naszej sąsiadki Kasi S. z tym, że Kasia zamiast pęczaku dała kuskus):

Sałatka z bakłażanem i kaszą pęczak

By Gotuj z rodziną Published: 31 stycznia, 2024

    W sobotę mieliśmy gości. Posiedzieliśmy, pogadaliśmy, pośpiewaliśmy przy gitarze i przy muzyce z lat naszej młodości. …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Bakłażana pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
    2. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu lub uprażyć.
    3. Pomidorki i natkę pietruszki pokroić.
    4. Do bakłażana dosypać kaszę.
    5. Dokładnie wymieszać.
    6. Przyprawić do smaku czosnkiem, solą, bazylią.
    7. Można dodać łyżkę zalewy z pomidorów lub ulubionego octu balsamicznego.
    8. Sałatkę można wzbogacić papryką jalapeno (wówczas jest bardziej pikantniejsza) albo startym parmezanem (nada on bardziej słonego smaku)

      Komentarze

      komentujących