
W sobotę mieliśmy gości. Posiedzieliśmy, pogadaliśmy, pośpiewaliśmy przy gitarze i przy muzyce z lat naszej młodości. Kiedy wieczorem zgłodnieliśmy, postanowiłam robić sałatkę. Taka szybka, pożywna i zdrowa przekąska. Sałatka – tak wyglądają często nasze kolacje. Lubimy je w zasadzie w każdej porze roku i eksperymentujemy z dodatkami, oliwami, octami smakowymi. Tym razem zrobiłam sałatkę z kaszą pęczak (kilka lat temu jadłam podobną u naszej sąsiadki Kasi S. z tym, że Kasia zamiast pęczaku dała kuskus):
Sałatka z bakłażanem i kaszą pęczak

By 31 stycznia, 2024
Published:W sobotę mieliśmy gości. Posiedzieliśmy, pogadaliśmy, pośpiewaliśmy przy gitarze i przy muzyce z lat naszej młodości. …
Potrzebujemy
- 1 bakłażan
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 1/2 opakowania kaszy pęczak/kaszy kuskus
- 1 wiązka natki pietruszki
- czosnek
- bazylia
- sól
- biały pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Krok po kroku
- Bakłażana pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
- Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu lub uprażyć.
- Pomidorki i natkę pietruszki pokroić.
- Do bakłażana dosypać kaszę.
- Dokładnie wymieszać.
- Przyprawić do smaku czosnkiem, solą, bazylią.
- Można dodać łyżkę zalewy z pomidorów lub ulubionego octu balsamicznego.
- Sałatkę można wzbogacić papryką jalapeno (wówczas jest bardziej pikantniejsza) albo startym parmezanem (nada on bardziej słonego smaku)