Cukinia z makaronem, koperkiem i szynką
By 11 sierpnia, 2015
Published:Potrzebujemy
- 1/2 opakowania makaronu świderki
- 2 cukinie
- 3 cebule
- 25 dag szynki lub innej wędliny
- 1 wiązka koperku posiekanego
- 100 ml słodkiej śmietany 30%/jogurtu naturalnego
- 100 g żółtego sera lub parmezanu startego
- pieprz
- sól
- masło klarowane/oliwa do smażenia
Krok po kroku
- Makaron ugotować na półmiękko według przepisu na opakowaniu.
- Cukinię pokroić w kosteczkę lub cienkie plasterki.
- Cebule i wędlinę pokroić w kostkę (średniej grubości).
- Cukinie podsmażyć razem z cebulą.
- Pod koniec smażenia dodać wędlinę i jeszcze chwilę podsmażyć.
- Zalać śmietaną/jogurtem, dosypać ser i koperek. Wymieszać. Chwilę poddusić.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem (jak ktoś lubi może dodać czosnek).
- Połączyć z makaronem.