Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
By 21 grudnia, 2016
Published:Potrzebujemy
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 500 g kapusty (białej lub kiszonej - jak kto lubi)
- 50 g grzybów (w przypadku gdy pierogi będą jadły dzieci - pieczarki)
- 2 cebule pokrojone drobno
- pieprz
- sól
- tłuszcz
Krok po kroku
- Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek i wlać do niego niewielką ilość gorącej wody. Wymieszać.
- Następnie zagniatać dość szybko dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
- Przyrządzić nadzienie.
- Grzyby namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Odcisnąć. Zmielić w maszynce do mięsa lub pokroić na drobne kawałeczki.Kapustę pokroić podobnie jak kapustę i zalać posolonym wrzątkiem. Gotować do miękkości ok. pół godziny.Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju.Jak cebula będzie złota, dodać grzyby i podsmażyć, aż zmiękną.Dorzucić dobrze odciśniętą kapustę, pieprz i sól (lepiej mocniej przyprawić). Jeszcze chwilę smażyć. Cały farsz zmielić w maszynce do mięsa - do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ciasto podzielić na cztery części. Trzy części odłożyć i przykryć czystą ściereczką.
- Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypywać mąką.
- Wycinać krążki z ciasta - foremką lub szklanką. Na każdy krążek nakładać nadzienie. Składać na pół. Starannie sklejać palcami lub widelcem. Odcisnąć ozdobny brzeg.
- Zagotować 1,5 litra osolonej wody. Na wrzątek delikatnie wkładać pierogi. Przykryć.
- Poczekać aż się woda ponownie zagotuje. Wtedy zmniejszyć ogień i delikatnie zamieszać.Gdy pierogi wypłyną, gotować odkryte jeszcze przez 2 - 3 minuty.