Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

By Gotuj z rodziną Published: 21 grudnia, 2016

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek i wlać do niego niewielką ilość gorącej wody. Wymieszać.
    2. Następnie zagniatać dość szybko dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
    3. Przyrządzić nadzienie.
    4. Grzyby namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Odcisnąć. Zmielić w maszynce do mięsa lub pokroić na drobne kawałeczki.Kapustę pokroić podobnie jak kapustę i zalać posolonym wrzątkiem. Gotować do miękkości ok. pół godziny.Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju.Jak cebula będzie złota, dodać grzyby i podsmażyć, aż zmiękną.Dorzucić dobrze odciśniętą kapustę, pieprz i sól (lepiej mocniej przyprawić). Jeszcze chwilę smażyć. Cały farsz zmielić w maszynce do mięsa - do uzyskania gładkiej konsystencji.
    5. Ciasto podzielić na cztery części. Trzy części odłożyć i przykryć czystą ściereczką.
    6. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypywać mąką.
    7. Wycinać krążki z ciasta - foremką lub szklanką. Na każdy krążek nakładać nadzienie. Składać na pół. Starannie sklejać palcami lub widelcem. Odcisnąć ozdobny brzeg.
    8. Zagotować 1,5 litra osolonej wody. Na wrzątek delikatnie wkładać pierogi. Przykryć.
    9. Poczekać aż się woda ponownie zagotuje. Wtedy zmniejszyć ogień i delikatnie zamieszać.Gdy pierogi wypłyną, gotować odkryte jeszcze przez 2 - 3 minuty.

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz