
#Anna Kiedacz to mistrz wszelakich tart zarówno na wytrawnie jak i na słodko. Dzisiaj proponujemy Wam jedną z nich – na wytrawnie. Tarta, która trochę przypomina pizzę, daje się łatwo zabrać na wynos, jest smaczna zarówno na gorąco, jak i na zimno. Pełnoziarnista mąka, sporo białka i warzywa będące niskokalorycznym źródłem błonnika to doskonały wybór dla osób z cukrzycą.

Pełnoziarnista tarta warzywna

By 15 stycznia, 2024
Published:#Anna Kiedacz to mistrz wszelakich tart zarówno na wytrawnie jak i na słodko. Dzisiaj proponujemy Wam jedną z nich - na …
Potrzebujemy
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g masła
- 100 g chudego twarogu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka (płaska) soli
- świeżo mielony czarny pieprz
- 200 g różyczek brokułu
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 100 g kukurydzy z puszki
- 150 ml śmietany 18%
- 3 duże jajka
- 50 g sera ementalera startego
- listki z gałązki tymianku
Krok po kroku
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i wymieszaj.
- Zimne masło zetrzyj na tarce jarzynowej wprost do mąki, dodaj pokruszony twaróg i mleko.
- Połącz wszystkie składniki i powstałym ciastem wylep dno formy do tarty formując brzeg o wysokości około 2 cm.
- Wstaw do lodówki na minimum kwadrans.
- W garnku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć brokuły. Gotuj 3-4 minuty, a następnie odcedź na sicie i przelej zimną wodą.
- Pomidorki pokrój na połówki, kukurydzę odcedź z zalewy.
- Jajka roztrzep ze śmietaną, wymieszaj z tartym serem, dopraw pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
- Wymieszaj z brokułem i kukurydzą, dodaj listki tymianku i przelej do tarty.
- Na wierzchu ułóż pomidorki przekrojoną płaszczyzną do góry.
- Piecz tartę około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).