Pełnoziarnista tarta warzywna

#Anna Kiedacz to mistrz wszelakich tart zarówno na wytrawnie jak i na słodko. Dzisiaj proponujemy Wam jedną z nich – na wytrawnie. Tarta, która trochę przypomina pizzę, daje się łatwo zabrać na wynos, jest smaczna zarówno na gorąco, jak i na zimno. Pełnoziarnista mąka, sporo białka i warzywa będące niskokalorycznym źródłem błonnika to doskonały wybór dla osób z cukrzycą.

Pełnoziarnista tarta warzywna

By Gotuj z rodziną Published: 15 stycznia, 2024

    #Anna Kiedacz to mistrz wszelakich tart zarówno na wytrawnie jak i na słodko. Dzisiaj proponujemy Wam jedną z nich - na …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i wymieszaj.
    2. Zimne masło zetrzyj na tarce jarzynowej wprost do mąki, dodaj pokruszony twaróg i mleko.
    3. Połącz wszystkie składniki i powstałym ciastem wylep dno formy do tarty formując brzeg o wysokości około 2 cm.
    4. Wstaw do lodówki na minimum kwadrans.
    5. W garnku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć brokuły. Gotuj 3-4 minuty, a następnie odcedź na sicie i przelej zimną wodą.
    6. Pomidorki pokrój na połówki, kukurydzę odcedź z zalewy.
    7. Jajka roztrzep ze śmietaną, wymieszaj z tartym serem, dopraw pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
    8. Wymieszaj z brokułem i kukurydzą, dodaj listki tymianku i przelej do tarty.
    9. Na wierzchu ułóż pomidorki przekrojoną płaszczyzną do góry.
    10. Piecz tartę około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).

      Komentarze

      komentujących