Co można podać jako dodatek do obiadu? Oczywiście warzywa. Najczęściej u nas są one w postaci surowej – sałatek czy surówek, ale też bywają w formie gotowanej lub pieczonej. Jedną z naszych ulubionych sałatek jest sałatka z kapusty pekińskiej. Najlepszą robi Grześ, więc podzielę się Wami jego przepisem. Zapraszam na blog.
Sałatka z kapusty pekińskiej
By 27 marca, 2023
Published:Co można podać jako dodatek do obiadu? Oczywiście warzywa. Najczęściej u nas są one w postaci surowej - sałatek czy …
Potrzebujemy
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 2 łodygi selera naciowego
- czerwona cebula
- 1 mała marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego i i jabłka tartego
- 1/2 puszki kukurydzy
- sól
- miód
- pieprz
Krok po kroku
- Liście kapusty pekińskiej przekroić na pół wzdłuż i pokroić w poprzek ok. 1 -2 cm.
- Dodać pokrojonego drobno selera naciowego, cebulę czerwoną pokrojoną w kostkę, kukurydzę, drobno posiekany czosnek (uwaga dla ludzi którzy go nie jadają - sałatka jest pyszna też bez) i marchewkę startą na tarce lub pokrojoną w cienkie paseczki (można z niej zrezygnować i zastąpić np. ogórkiem, papryką - według upodobań).
- Wymieszać składniki.
- Dodać majonez (gdyby ktoś chciał zrobić wersję bardziej dietetyczną można zastąpić go jogurtem greckim z tartym jabłkiem
- Doprawić solą, miodem i pieprzem. (lub łyżką cukru)
- Uwaga sałatka ma bardzo wiele opcji. Najpierw podaje Wam bazę, a potem wszelkie możliwe opcje. Bazą jest kapusta pekińska, kukurydza i majonez. Wszelkie dodatki są opcjonalne i można je mieszać w różnych konfiguracjach. Na początek podaną macie tę ze zdjęcia.