Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa bardzo krótko, ale warto zrobić większe zapasy i zrobić przetwory. Można go również zamrozić. Kupiłam sporą ilość tego “zielska” i zaczęłam kucharzenie. Powstało mnóstwo słoiczków z pysznościami – akurat na zimę będzie akurat – ale z dwóch wiązek postanowiłam zrobić mały eksperyment. Pierwszy raz przyrządziłam zupę. Wyszła bardzo oryginalna i wcale nieostra jakby się wydawało. Moje dzieci stwierdziły tylko jednym zdaniem “Mamusiu. Jesteśmy pod wrażeniem tej zielonej zupki”. Spróbujcie i Wy. Przepis znajdziecie poniżej.
Zupa z czosnku niedźwiedziego
By 23 maja, 2020
Published:Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa bardzo krótko, ale warto zrobić większe zapasy i zrobić przetwory. Można go również …
Potrzebujemy
- 2 wiązki czosnku niedźwiedziego
- 6 dużych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku (można dać więcej jak ktoś lubi)
- 2 łyżki masła
- 1.5 litra bulionu warzywnego (nie z kostki!)
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
Krok po kroku
- Cebulkę posiekać i podsmażyć na rozpuszczonym maśle.
- Dolać bulion i pokrojone w kostkę( oczywiście obrane) ziemniaki. Zagotować do miękkości.
- Dorzucić czosnek (najlepszy jest świeży, ale poza sezonem i mrożony da radę) i chwilkę pogotować.
- Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub ulubionym serkiem kremowym.