Zupa z czosnku niedźwiedziego

Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa bardzo krótko, ale warto zrobić większe zapasy i zrobić przetwory. Można go również zamrozić. Kupiłam sporą ilość tego “zielska” i zaczęłam kucharzenie. Powstało mnóstwo słoiczków z pysznościami – akurat na zimę będzie akurat – ale z dwóch wiązek postanowiłam zrobić mały eksperyment. Pierwszy raz przyrządziłam zupę. Wyszła bardzo oryginalna i wcale nieostra jakby się wydawało. Moje dzieci stwierdziły tylko jednym zdaniem “Mamusiu. Jesteśmy pod wrażeniem tej zielonej zupki”. Spróbujcie i Wy. Przepis znajdziecie poniżej.

Zupa z czosnku niedźwiedziego

By Gotuj z rodziną Published: 23 maja, 2020

    Sezon na czosnek niedźwiedzi trwa bardzo krótko, ale warto zrobić większe zapasy i zrobić przetwory. Można go również …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Cebulkę posiekać i podsmażyć na rozpuszczonym maśle.
    2. Dolać bulion i pokrojone w kostkę( oczywiście obrane) ziemniaki. Zagotować do miękkości.
    3. Dorzucić czosnek (najlepszy jest świeży, ale poza sezonem i mrożony da radę) i chwilkę pogotować.
    4. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
    5. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub ulubionym serkiem kremowym.

      Komentarze

      komentujących