Chłodnik litewski – z botwinki

Kilka dni temu panowały upały.
A co smakuje najbardziej na taką pogodę? Coś zimnego.
Jak coś zimnego to moją dzisiejszą propozycją jest tradycyjny chłodnik litewski z botwinki. Nauczyłam się go robić od mojej mamy. To jest jedna z potraw, które zawsze wychodzą i nie wymagają dużego nakładu czasowego.
A czas w przypadku młodych mam jest szczególnie ważny, żeby nie siedzieć cały dzień w kuchni i jednocześnie zrobić coś co będzie smakowało całej rodzince.
Zapraszam.

Chłodnik litewski - z botwinki

By Gotuj z rodziną Published: 20 czerwca, 2018

    Kilka dni temu panowały upały. A co smakuje najbardziej na taką pogodę? Coś zimnego. Jak coś zimnego to moją dzisiejszą …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. W garnku zagotować posiekaną w kostkę botwinkę (razem z zielonymi łodygami). Gotować do momentu, aż buraczki będą miękkie.
    2. Wystudzić.
    3. W czasie kiedy botwinka się gotuje, pokroić ogórki w kosteczkę (zielonego ogórka trzeba wcześniej obrać ze skórki).
    4. Do zimnego wywaru wrzucić ogórki i posiekaną zieleninę.
    5. Dolać kwaśne mleko lub kefir - w zależności co lubimy.
    6. Przyprawić.
    7. Wymieszać.
    8. Chłodnik podawać schłodzony razem z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo.

      Komentarze

      komentujących