Tarta lotaryńska

Tarta lotaryńska

By Gotuj z rodziną Published: 29 lipca, 2015

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Mąkę, dwa jajka, rozpuszczone masło, 3 łyżki śmietany i przyprawy przełożyć do dużej miski. Starannie wymieszać drewnianą łyżką aż do powstania jednolitego ciasta.
    2. Ciasto przełożyć do formy na tartę i starannie rozprowadzić (zwłaszcza po bokach).
    3. Odstawić w chłodne miejsce.
    4. W tym czasie przygotować farsz
    5. Boczek pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć.
    6. W miseczce wymieszać śmietanę z pozostałymi jajkami.
    7. Dodać boczek (tłuszcz odlać).
    8. Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
    9. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
    10. Ciasto podpiec.
    11. Na podpieczone ciasto wylać masę jajeczno - boczkową.
    12. Wierzch posypać serem żółtym lub parmezanem
    13. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż się ładnie zarumieni.

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz