Tarta lotaryńska

By 29 lipca, 2015
Published:Potrzebujemy
- 1/2 kg mąki
- 5 jajek
- 150 g masła rozpuszczonego
- 3 łyżki śmietany
- 1.5 łyżeczki soli
- kminek (jak ktoś lubi)
- 150 g chudego boczku wędzonego
- 250 g śmietany
- 130 g żółtego sera lub parmezanu startego
- pieprz
- gałka muszkatołowa świeżo starta
Krok po kroku
Mąkę, dwa jajka, rozpuszczone masło, 3 łyżki śmietany i przyprawy przełożyć do dużej miski. Starannie wymieszać drewnianą łyżką aż do powstania jednolitego ciasta.
- Ciasto przełożyć do formy na tartę i starannie rozprowadzić (zwłaszcza po bokach).
- Odstawić w chłodne miejsce.
- W tym czasie przygotować farsz
- Boczek pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć.
- W miseczce wymieszać śmietanę z pozostałymi jajkami.
- Dodać boczek (tłuszcz odlać).
- Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
- Ciasto podpiec.
- Na podpieczone ciasto wylać masę jajeczno - boczkową.
- Wierzch posypać serem żółtym lub parmezanem
- Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż się ładnie zarumieni.