Lubię chodzić wiosną do warzywniaka. Można wtedy dostać oczopląsu od tych przepięknych jarzyn. Za każdym razem chcę spróbować czegoś innego. Dzisiaj wybór padł na młodą kapustkę. To jeden z tych dodatków do obiadu, który po mistrzowsku przygotowuje moja mama. Starałam się zrobić ją w podobny sposób.
Czy wyszła? Spróbujcie ją zrobić z mojego przepisu i oceńcie sami
Młoda duszona kapusta z koperkiem
By 14 maja, 2018
Published:Lubię chodzić wiosną do warzywniaka. Można wtedy dostać oczopląsu od tych przepięknych jarzyn. Za każdym razem chcę …
Potrzebujemy
- 1 główka młodej kapusty
- 1 litr wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 wiązka koperku posiekanego
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
Krok po kroku
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Przekroić na pół, a później poszatkować.
- Przełożyć ją do garnka.
- Zalać wodą .
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Zagotować, aż do miękkości.
- Z masła i mąki przygotować zasmażkę.
- Dodać do kapusty i wymieszać.
- Poczekać aź zgęstnieje
- Wtedy wyłączyć i połączyć z posiekanym koperkiem.