Jak zauważyliście, chętnie się z Wami dzielę przepisami z mojego rodzinnego domu.
Wiele z nich na co dzień wykorzystuję dla swoich domowników. Są takie dania, które zawsze się będą kojarzyć z domowym ogniskiem.
Jedną z takich potraw jest zupa szczawiowa. Moje dzieci bardzo ją lubią z dodatkiem jajka na twardo.
A Wy macie jakieś przysmaki, które Wam się kojarzą z rodzicami, babciami?
Zupa szczawiowa mojej mamy

By 29 marca, 2019
Published:Jak zauważyliście, chętnie się z Wami dzielę przepisami z mojego rodzinnego domu. Wiele z nich na co dzień wykorzystuję dla …
Potrzebujemy
- 1 litr bulionu warzywnego (nie z kostki!)
- 2 - 3 marchewki
- 1 słoik szczawiu w słoiku/pęczek świeżego szczawiu
- 1 łyżka masła/oliwy
- 2 yżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka ugotowane na twardo
- biały pieprz
- sól
Krok po kroku
Bulion zagotować razem z pokrojoną marchewką.
- Na maśle podsmażyć pokrojony szczaw.
- Szczaw dorzucić do zupy.
- Dodać śmietanę, przyprawy i zmiksować.
- Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.