Cukinia faszerowana pieczarkami

W końcu przyszło długie oczekiwane lato. Pogoda jest przepiękna i jest gorąco. We wtorek 22 czerwca w Krakowie była największa burza od lat. Ulice zamieniły się w rzeki, a woda wdzierała się wszędzie – łącznie z naszymi blokowymi garażami. To był prawdziwy armagedon…
Ale i tak jest lato:) W taką pogodę nie chce się zbytnio siedzieć w kuchni. Na dodatek mamy wakacje, więc tym bardziej wolimy spędzić czas na świeżym powietrzu. Planów mamy mnóstwo tylko teraz czekać na ich realizowanie. Nie o wszystkim mówię głośno, bo zobaczenie miny dzieciaków będzie bezcenne.
A jak lato to najlepsze są błyskawiczne dania, które smakują całej rodzince.
Oczywiście staram się przygotowywać takie potrawy, żeby były one jak najzdrowsze (ale wszystko jest dla ludzi)…
Tym razem w pierwszy dzień lata przygotowałam nadziewaną cukinię. Zapraszam do skosztowania. Przepis jest już na blogu.
A co Wy gotujecie na taki upalny czas?

Cukinia faszerowana pieczarkami

By Gotuj z rodziną Published: 27 czerwca, 2021

    W końcu przyszło długie oczekiwane lato. Pogoda jest przepiękna i jest gorąco. We wtorek 22 czerwca w Krakowie była …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Cukinię umyć i pozbyć się końcówek. Przekroić wzdłuż na dwie połówki. Pozbyć się środka (najlepiej do tego użyć łyżki do lodów).
    2. Cukinię przełożyć do naczynia żaroodpornego lub innego płaskiego.
    3. Blaszkę przełożyć do nagrzanego piekarnika (do 180 stopni) i piec kwadrans.
    4. W czasie kiedy cukinia się podpieka, zrobić farsz. Pieczarki pokroić drobno w kosteczkę. Dołożyć posiekaną cebulkę (można dodać natkę pietruszki jak ktoś lubi)i miąższ z cukinii. Doprawić solą i przyprawami. Dusić na masełku.
    5. Po 15 minutach cukinię faszerować nadzieniem. Każdą połówkę posypać startym serem. Piec 20 minut. Po tym czasie można jeszcze posypać serem i piec 5 minut.
    6. Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionymi warzywami na wierzchu - u nas były to pomidorki koktajlowe i listki kolendry.

      Komentarze

      komentujących