
W końcu przyszło długie oczekiwane lato. Pogoda jest przepiękna i jest gorąco. We wtorek 22 czerwca w Krakowie była największa burza od lat. Ulice zamieniły się w rzeki, a woda wdzierała się wszędzie – łącznie z naszymi blokowymi garażami. To był prawdziwy armagedon…
Ale i tak jest lato:) W taką pogodę nie chce się zbytnio siedzieć w kuchni. Na dodatek mamy wakacje, więc tym bardziej wolimy spędzić czas na świeżym powietrzu. Planów mamy mnóstwo tylko teraz czekać na ich realizowanie. Nie o wszystkim mówię głośno, bo zobaczenie miny dzieciaków będzie bezcenne.
A jak lato to najlepsze są błyskawiczne dania, które smakują całej rodzince.
Oczywiście staram się przygotowywać takie potrawy, żeby były one jak najzdrowsze (ale wszystko jest dla ludzi)…
Tym razem w pierwszy dzień lata przygotowałam nadziewaną cukinię. Zapraszam do skosztowania. Przepis jest już na blogu.
A co Wy gotujecie na taki upalny czas?
Cukinia faszerowana pieczarkami

By 27 czerwca, 2021
Published:W końcu przyszło długie oczekiwane lato. Pogoda jest przepiękna i jest gorąco. We wtorek 22 czerwca w Krakowie była …
Potrzebujemy
- 4 cukinie
- 2 cebule
- 250 g pieczarek
- ser żółty tarty
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- tymianek lub inne ulubione zioła
- masło do podsmażenia farszu
Krok po kroku
- Cukinię umyć i pozbyć się końcówek. Przekroić wzdłuż na dwie połówki. Pozbyć się środka (najlepiej do tego użyć łyżki do lodów).
- Cukinię przełożyć do naczynia żaroodpornego lub innego płaskiego.
- Blaszkę przełożyć do nagrzanego piekarnika (do 180 stopni) i piec kwadrans.
- W czasie kiedy cukinia się podpieka, zrobić farsz. Pieczarki pokroić drobno w kosteczkę. Dołożyć posiekaną cebulkę (można dodać natkę pietruszki jak ktoś lubi)i miąższ z cukinii. Doprawić solą i przyprawami. Dusić na masełku.
- Po 15 minutach cukinię faszerować nadzieniem. Każdą połówkę posypać startym serem. Piec 20 minut. Po tym czasie można jeszcze posypać serem i piec 5 minut.
- Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionymi warzywami na wierzchu - u nas były to pomidorki koktajlowe i listki kolendry.