Lubię sobotnie przedpołudnia. Mam już taki swój rytuał – spokojne celebrowanie śniadania i nie spieszenie się nigdzie. Do tego przepyszna kawa i słuchanie Marka Niedźwiedzkiego i jego “Zakamarki” w radiu 357. A co do tego pasuje jeszcze? Czekolada (oczywiście w umiarkowanych ilościach). Dzisiaj przygotowałam z niej płynące ciasteczko “Lava cake”. Znacie je? Przepis jest banalny i każdemu się uda. Zapraszam na blog.
A jak u Was wyglądają soboty? Co dobrego przygotowujecie?
Lava cake czyli błyskawiczne ciasteczko czekoladowe

By 22 maja, 2021
Published:Lubię sobotnie przedpołudnia. Mam już taki swój rytuał - spokojne celebrowanie śniadania i nie spieszenie się nigdzie. Do …
Potrzebujemy
- 1/2 tabliczki (ok. 100 g) gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 2 jaja
- 2 - 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki
Krok po kroku
- Foremki na babeczki (lub muffinki) delikatnie oprószyć mąką i wysmarować masłem ( można z tego zrezygnować jeśli foremki są silikonowe).
- Czekoladę z masłem rozpuścić i wymieszać.
- Jaja wbić do miski. Połączyć z cukrem i solą. Dosypać mąkę. Delikatnie wymieszać.
- Dolać czekoladę i wymieszać.
- Masę wlać do foremek (z przepisu wychodzi ok. 4 porcji).
- Piec w temperaturze 200 stopni przez 8 minut.