Sezon na szparagi w pełni. To jedno z tych warzyw, które mogę jeść bez ograniczeń i nigdy mi się nie znudzi.
Staram się, żeby moja rodzina jadła urozmaicone jedzenie.
Dlatego na dzisiaj przygotowałam im zdrową pożywną zupę z dodatkiem tego warzywa.
A Wy jadacie szparagi? Co z nich przygotowujecie?
Zupa - krem z zielonych szparagów
By 22 maja, 2019
Published:Sezon na szparagi w pełni. To jedno z tych warzyw, które mogę jeść bez ograniczeń i nigdy mi się nie znudzi. Staram się, …
Potrzebujemy
- 1- 2 pęczki zielonych szparagów
- 3-4 ząbki czosnku
- 1- 2 ziemniaki
- masło/oliwa
- 1.5 litra bulionu warzywnego (nie z kostki!)
- 125 ml śmietanki 30%
- 125 g sera pleśniowego
- czarny pieprz świeżo mielony
- gałka muszkatołowa świeżo starta
- bazylia
- sól
Krok po kroku
- Z umytych szparagów usunąć końcówki. Łodyżki pokroić na kawałki.
- Na rozgrzanym maśle lub oliwie podsmażyć cebulkę. Dodać pokrojone ziemniaki i czosnek.
- Smażyć ok. 5- 6 minut - co jakiś mieszać żeby nie przywarło do naczynia.
- Dodać szparagi i tłuszcz. Przyprawić. Chwilkę podsmażyć.
- Połączyć z gorącym bulionem. Zagotować.
- Dodać śmietankę i serek pleśniowy.
- Zmiksować na gładki krem.