W moim domu od kilku lat panuje tradycja pieczenia pierniczków. W zasadzie odkąd zostałam mamą, co roku w okresie świątecznym spędzamy w ten sposób czas. Dzieci mają przy tym radochę i liczą nawet który to ich raz. Rekordzistą jest Krzysio, ale nic dziwnego skoro jest najstarszy:) W tym roku również zagoszczą one na naszym świątecznym stole. Tym razem w całości (z wyjątkiem pieczenia, bo od gorącego piekarnika są dorośli ) przygotowały, wykroiły i ozdobiły je dzieciaki. Zabawa była przednia. Przekomarzały się przy tym aż miło było słuchać – starały się skutecznie zagłuszyć “Last Christmas”:) Zapraszam zobaczyć efekty na blogu.
A Wasze dzieci uczestniczą w przygotowaniach? Macie takie wspomnienia z dzieciństwa?
Pierniczki
By 16 grudnia, 2020
Published:W moim domu od kilku lat panuje tradycja pieczenia pierniczków. W zasadzie odkąd zostałam mamą, co roku w okresie …
Potrzebujemy
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru (można dać mniej)
- 1/2 opakowania przyprawy do piernika
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki kakako
- szczypta soli
- 1/5 szklanki miodu
Krok po kroku
- Masło rozpuścić z cukrem pudrem i miodem.
- Do miski przesypać sypkie składniki i dodać jajko razem z żółtkami. Dokładnie wymieszać (ja użyłam do tego celu robota).
- Dolać lekko ostudzoną masę miodową i zagnieść kulkę.
- Owinąć ją folią spożywczą i umieścić w lodówce na minimum trzy godziny (najlepiej na całą noc).
- Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na bardzo cienki placek.
- Wykrawamy dowolne kształty specjalnymi pierniczkowymi foremkami.
- Każdą sztukę układamy na wyłożonej matą blaszce lub papierem do pieczenia .
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (do 180 stopni) i piec 6-7 minut uważając żeby ich zbytnio nie przyrumienić
- Zdjąć z blaszki i odstawić do przestygnięcia.
- Dekorować.