Pierniczki

W moim domu od kilku lat panuje tradycja pieczenia pierniczków. W zasadzie odkąd zostałam mamą, co roku w okresie świątecznym spędzamy w ten sposób czas. Dzieci mają przy tym radochę i liczą nawet który to ich raz. Rekordzistą jest Krzysio, ale nic dziwnego skoro jest najstarszy:) W tym roku również zagoszczą one na naszym świątecznym stole. Tym razem w całości (z wyjątkiem pieczenia, bo od gorącego piekarnika są dorośli ) przygotowały, wykroiły i ozdobiły je dzieciaki. Zabawa była przednia. Przekomarzały się przy tym aż miło było słuchać – starały się skutecznie zagłuszyć “Last Christmas”:) Zapraszam zobaczyć efekty na blogu.
A Wasze dzieci uczestniczą w przygotowaniach? Macie takie wspomnienia z dzieciństwa?

Pierniczki

By Gotuj z rodziną Published: 16 grudnia, 2020

    W moim domu od kilku lat panuje tradycja pieczenia pierniczków. W zasadzie odkąd zostałam mamą, co roku w okresie …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Masło rozpuścić z cukrem pudrem i miodem.
    2. Do miski przesypać sypkie składniki i dodać jajko razem z żółtkami. Dokładnie wymieszać (ja użyłam do tego celu robota).
    3. Dolać lekko ostudzoną masę miodową i zagnieść kulkę.
    4. Owinąć ją folią spożywczą i umieścić w lodówce na minimum trzy godziny (najlepiej na całą noc).
    5. Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na bardzo cienki placek.
    6. Wykrawamy dowolne kształty specjalnymi pierniczkowymi foremkami.
    7. Każdą sztukę układamy na wyłożonej matą blaszce lub papierem do pieczenia .
    8. Wstawić do nagrzanego piekarnika (do 180 stopni) i piec 6-7 minut uważając żeby ich zbytnio nie przyrumienić
    9. Zdjąć z blaszki i odstawić do przestygnięcia.
    10. Dekorować.

      Komentarze

      komentujących