Tarta ze szparagami

Niedawno skończył się sezon na szparagi. Mogę je jeść w różnej postaci – same, zupy, sałatki, tarty.
Ponieważ Grzegorz przywiózł z placu dorodne warzywa, postanowiłam część zamrozić. Dlatego jak dzisiaj miałam zrobić obiad, wykorzystałam jeden pęczek i powstała tarta:)

Tarta ze szparagami

By Gotuj z rodziną Published: 24 sierpnia, 2017

    Niedawno skończył się sezon na szparagi. Mogę je jeść w różnej postaci - same, zupy, sałatki, tarty. Ponieważ Grzegorz …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Najpierw przygotowujemy ciasto Masło rozpuścić. Wymieszać z mąką i rozbitym jajkiem. Dolać wodę. Dosypać sól.Wymieszać łyżką na jednolitą masę.
    2. Formę do tarty natłuścić i rozłożyć równomiernie na spodzie i po bokach. Włożyć do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 20 minut aż się zarumieni.
    3. W tym czasie przygotować farsz. Szparagi umyć, obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
    4. Na zrumienione ciasto wyłożyć przekrojone szparagi.
    5. Zalać jogurtem (można dodać do niego dwie łyżki śmietany 18%)
    6. Doprawić według uznania (ja dałam zioła prowansalskie
    7. Piec w temperaturze ok 180 stopni aż się wierzch zrumieni.

      Komentarze

      komentujących