Niedawno skończył się sezon na szparagi. Mogę je jeść w różnej postaci – same, zupy, sałatki, tarty.
Ponieważ Grzegorz przywiózł z placu dorodne warzywa, postanowiłam część zamrozić. Dlatego jak dzisiaj miałam zrobić obiad, wykorzystałam jeden pęczek i powstała tarta:)
Tarta ze szparagami
By 24 sierpnia, 2017
Published:Niedawno skończył się sezon na szparagi. Mogę je jeść w różnej postaci - same, zupy, sałatki, tarty. Ponieważ Grzegorz …
Potrzebujemy
- 150 g masła
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka wody
- 2 jajka
- 1 pęczek szparagów
- 1 jogurt naturalny/grecki
Krok po kroku
- Najpierw przygotowujemy ciasto Masło rozpuścić. Wymieszać z mąką i rozbitym jajkiem. Dolać wodę. Dosypać sól.Wymieszać łyżką na jednolitą masę.
- Formę do tarty natłuścić i rozłożyć równomiernie na spodzie i po bokach. Włożyć do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 20 minut aż się zarumieni.
- W tym czasie przygotować farsz. Szparagi umyć, obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Na zrumienione ciasto wyłożyć przekrojone szparagi.
- Zalać jogurtem (można dodać do niego dwie łyżki śmietany 18%)
- Doprawić według uznania (ja dałam zioła prowansalskie
- Piec w temperaturze ok 180 stopni aż się wierzch zrumieni.