Czasami nie mam czasu siedzieć i gotować bardziej pracochłonne dania. Nieraz marzy mi się, żeby mieć go więcej i móc wykorzystać na wszystko co bym chciała zrobić, czego nowego się nauczyć, co więcej przeczytać, co ciekawszego upichcić. Ale jest jak jest i doba ma tylko 24 godziny…
Ponieważ miałam w domu cukinię, postanowiłam przyrządzić z niej szybkie placuszki. Tym razem dodałam do nich tarte ziemniaki. Polecam takie połączenie.
A u Was robi się placki?
Placuszki ziemniaczano - cukiniowe
By 25 maja, 2020
Published:Czasami nie mam czasu siedzieć i gotować bardziej pracochłonne dania. Nieraz marzy mi się, żeby mieć go więcej i móc …
Potrzebujemy
- 4 małe ziemniaki
- 2 duże cukinie
- 1 mała cebula
- 1 pęczek koperku/szczypiorku/pietruszki/mięty
- 1 jajko
- 100- 150 g mąki
- czarny pieprz świeżo mielony
- sól
Krok po kroku
- Ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić.
- Cukinię pokroić.
- Koperek posiekać.
- Cukinię i ziemniaki zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Posolić i odstawić aż puszczą soki. Później dokładnie odcisnąć.
- Dorzucić cebulkę i koperek.
- Połączyć z jajkiem, mąką i przyprawami.
- Dokładnie wymieszać.
- Smażyć na oliwie z oliwek z obu stron na rumiano.