Kaszanka czyli kiszka to jedna z rzeczy, która mi się kojarzy z byciem w ciąży:) Jak byłam na początku ciąży z Krzysiem – jadałam ją usmażoną zimną (!) z dodatkiem serka topionego (koniecznie musiał być śmietankowy). Ach te smaki, zachcianki ciążowe 😉 Dziewczyny miałyście/ macie takie oryginalne połączenia?
Kiedy Grześ przygotował ją ostatnim razem, od razu wróciły wspomnienia….
Kiszka po hageńsku
By 28 listopada, 2019
Published:Kaszanka czyli kiszka to jedna z rzeczy, która mi się kojarzy z byciem w ciąży:) Jak byłam na początku ciąży z Krzysiem - …
Potrzebujemy
- 1 kaszanka
- 10 dag słoninki
- 10 dag boczku
- 2 cebule
- kiszona kapusta
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
- kminek
Krok po kroku
- Najpierw przygotowujemy kiszkę: Drobno pokroić część słoninki, boczek i jedną cebulę.
- Podsmażyć do zrumienienia.
- Dodać pokrojoną w plasterki kiszkę.
- Dodać sól i świeżo mielony pieprz - według uznania.
- Drobno pokrojoną słoninkę podsmażyć. Dodać pokrojoną jedną cebulę.
- Jak się zrumienią, dodać posiekaną kiszoną kapustę.
- Doprawić solą, kminkiem i świeżo mielonym pieprzem.
- Podawać z ciemnym (najlepiej czerstwym) pieczywem.