
Dzisiaj proponuję Wam kolejny przepis od #Anna Kiedacz. Jak Wam ostatnio opowiadałam o Ani, spotkało się to z bardzo ciepłym odbiorem zarówno jej osoby jak i dania, które zaproponowała,
W wiadomościach prosiliście o więcej przepisów od znanych i mniej znanych gości i postanowiłam, że najbliższe kilka receptur będzie od Ani. Ale obiecuję, że to dopiero początek, bo wpisów od innych osób będzie dużo dużo więcej. Ania ma swoją grupę na facebooku – Body&Mind – zdrowszy styl życia i tam znajdziecie różne fajne pomysły, Stamtąd będą też przepisy i zdjęcia.
Zapraszam na cannelloni ze szpinakiem i ricottą zapiekane w piekarniku razem z domowym sosem pomidorowym i mozzarellą.
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

By 15 stycznia, 2024
Published:Dzisiaj proponuję Wam kolejny przepis od #Anna Kiedacz. Jak Wam ostatnio opowiadałam o Ani, spotkało się to z bardzo …
Potrzebujemy
- 15 rurek makaronowych cannelloni
- 250 g sera ricotta
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 puszki pomidorów pokrojonych bez skórki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- cukier do smaku
Krok po kroku
- Przygotuj nadzienie cannelloni – na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Do czosnku dodaj szpinak i duś na mniejszej mocy. Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 5 minut.
- Patelnię zdejmij z płyty i przestudź. Szpinak wymieszaj z serem ricotta i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Przygotuj sos – w garnku rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, chwile podsmaż. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory.
- Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu można dodać oregano. Wymieszaj i spróbuj (w razie potrzeby dodaj ewentualnie jeszcze trochę soli, pieprzu albo cukru, według uznania).
- Sos wlej do żaroodpornego naczynia. Rurki makaronowe cannelloni nadziej farszem ze szpinaku i ricotty.
- Cannelloni ułóż na sosie pomidorowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez ok. 25–30 minut.
- Następnie połóż na wierzchu plasterki lub tartą mozzarellę i piecz jeszcze przez 10 minut.
- Cannelloni można tez wcześniej podgotować - dosłownie 3, 4 minuty - wtedy można piec krócej.