Za oknem już prawdziwy listopad – wiatr, deszcz. Pogoda nie nastraja do dłuższych spacerów. W taką aurę najlepiej smakują potrawy rozgrzewające, ciepłe. Ponieważ jak wiecie, lubię dania niesmażone – postanowiłam zrobić placki ziemniaczane. Ale tym razem przygotowałam je nietypowo – z piekarnika. Wyszły bardzo oryginalnie:)
Spróbujecie?
Placki ziemniaczano - cukiniowe z piekarnika
By 10 listopada, 2019
Published:Za oknem już prawdziwy listopad - wiatr, deszcz. Pogoda nie nastraja do dłuższych spacerów. W taką aurę najlepiej smakują …
Potrzebujemy
- 3 duże ziemniaki
- 1 średnia cukinia
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 cebula (ja dałam czerwoną)
- czarny pieprz świeżo mielony
- sól
- 2 łyżeczki majeranku
- ok.3 łyżki oleju
Krok po kroku
- Ziemniaki obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podobnie potraktować cukinię - tylko jej nie obierać ze skórki.
- Odcisnąć.
- Dodać jajka, mąkę i przyprawy.
- Cebulę posiekać.
- Składniki dokładnie wymieszać.
- Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia lub specjalną matę silikonową.
- Formować placuszki. Każdego skropić olejem.
- Przełożyć do piekarnika - nagrzanego wcześniej do 200 stopni.
- Piec ok. pół godziny do zarumienienia ( po 20 minutach można je przewrócić i dopiekać 10 minut).
- Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami np. ulubionym sosem, jogurtem, śmietaną ( moi domownicy jedli z pikantną salsą pomidorową)