Placki ziemniaczano – cukiniowe z piekarnika

Za oknem już prawdziwy listopad – wiatr, deszcz. Pogoda nie nastraja do dłuższych spacerów. W taką aurę najlepiej smakują potrawy rozgrzewające, ciepłe. Ponieważ jak wiecie, lubię dania niesmażone – postanowiłam zrobić placki ziemniaczane. Ale tym razem przygotowałam je nietypowo – z piekarnika. Wyszły bardzo oryginalnie:)
Spróbujecie?

Placki ziemniaczano - cukiniowe z piekarnika

By Gotuj z rodziną Published: 10 listopada, 2019

    Za oknem już prawdziwy listopad - wiatr, deszcz. Pogoda nie nastraja do dłuższych spacerów. W taką aurę najlepiej smakują …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Ziemniaki obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podobnie potraktować cukinię - tylko jej nie obierać ze skórki.
    2. Odcisnąć.
    3. Dodać jajka, mąkę i przyprawy.
    4. Cebulę posiekać.
    5. Składniki dokładnie wymieszać.
    6. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia lub specjalną matę silikonową.
    7. Formować placuszki. Każdego skropić olejem.
    8. Przełożyć do piekarnika - nagrzanego wcześniej do 200 stopni.
    9. Piec ok. pół godziny do zarumienienia ( po 20 minutach można je przewrócić i dopiekać 10 minut).
    10. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami np. ulubionym sosem, jogurtem, śmietaną ( moi domownicy jedli z pikantną salsą pomidorową)

      Komentarze

      komentujących