Za oknem typowa jesienna pogoda: ” O szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny. I pluszcze jednaki, miarowy, niezmienny,. Dżdżu krople padają i tłuką w me okno…”. Ja pracuję, dzieci się uczą, w piekarniku piecze się ciasto na podwieczorek. Co dzisiaj będzie? Lećcie na blog. Przepis już jest.
Jesienne ciasto ze śliwkami i kruszonką

By 8 października, 2020
Published:Za oknem typowa jesienna pogoda: " O szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny. I pluszcze jednaki, miarowy, niezmienny,. …
Potrzebujemy
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 kostki masła lub jak używacie margaryny typu Kasia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
- śliwki
- cynamon (jak ktoś lubi)
Krok po kroku
- Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać jajko i pokrojone masło (lub jak używacie margarynę typu Kasia).
- Dokładnie zagnieść (można do tego celu zastosować robot typu planetarnego).
- Uformować kulkę, którą następnie przełożyć do lodówki.
- W tym czasie przygotować śliwki: umyć, przekroić na połówki.
- Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Jedną wykleić dno formy. Przełożyć na nią śliwki. Z pozostałego ciasta zrobić kruszonkę i posypać owoce.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 50 minut ( 180 stopni).