Jesienne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Za oknem typowa jesienna pogoda: ” O szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny. I pluszcze jednaki, miarowy, niezmienny,. Dżdżu krople padają i tłuką w me okno…”. Ja pracuję, dzieci się uczą, w piekarniku piecze się ciasto na podwieczorek. Co dzisiaj będzie? Lećcie na blog. Przepis już jest.

Jesienne ciasto ze śliwkami i kruszonką

By Gotuj z rodziną Published: 8 października, 2020

    Za oknem typowa jesienna pogoda: " O szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny. I pluszcze jednaki, miarowy, niezmienny,. …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać jajko i pokrojone masło (lub jak używacie margarynę typu Kasia).
    2. Dokładnie zagnieść (można do tego celu zastosować robot typu planetarnego).
    3. Uformować kulkę, którą następnie przełożyć do lodówki.
    4. W tym czasie przygotować śliwki: umyć, przekroić na połówki.
    5. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Jedną wykleić dno formy. Przełożyć na nią śliwki. Z pozostałego ciasta zrobić kruszonkę i posypać owoce.
    6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50 minut ( 180 stopni).

      Komentarze

      komentujących