Dawno dawno temu kiedy chodziłam do szkoły średniej, moja mama zmieniła pracę. Od tego czasu pracowała dużo dużo więcej , bo i obowiązków miała dużo dużo więcej. Dlatego też na początku nie miała czasu na codzienne gotowanie obiadów. Tym zajęła się nasza babcia. Babcia Wanda doskonale gotowała i wiedziała czym nas najlepiej skusić w kuchni. Jej mistrzowskie racuchy z pianą z białek nie miały sobie równych. Jednym z dań, które wówczas podawała, były naleśniki po bolońsku. Zapraszam do spróbowania. Przepis już jest na blogu.
Zapiekane naleśniki po bolońsku
By 5 marca, 2023
Published:Dawno dawno temu kiedy chodziłam do szkoły średniej, moja mama zmieniła pracę. Od tego czasu pracowała dużo dużo …
Potrzebujemy
- 6 -8 naleśników
- 35 dag mięsa mielonego
- czosnek
- 1 cebula
- przecier pomidorowy/sos pomidorowy
- żółty ser starkowany
- oliwa
- pieprz
- sól
- ulubione zioła
- opcjonalnie - kukurydza, pieczarki, czerwona fasolka
Krok po kroku
- Piekarnik nagrzać do180 stopni.
- Mięso mielone podsmażyć na oliwie razem z solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Można dodać czerwoną fasolkę, kukurydzę, pieczarki.
- Naleśnika nadziać mięsem i zwinąć w rulonik. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Tak przygotować pozostałe naleśniki.
- Zalać ciepłym sosem pomidorowym.
- Posypać tartym serem.
- Zapiekać do rozpuszczenia się sera.
- Podawać z ulubioną surówką.