Kremowa zupa cukiniowo – ziemniaczana

W Krakowie w tym roku tradycyjnie nie ma śniegu. Gdyby nie zmieniające się kartki w kalendarzu, nie widać by było, że mamy zimowe miesiące. W styczniu było parę dni, kiedy można było wyciągnąć sanki i porzucać się śnieżkami. Nawet mróz wtedy dopisywał.
A co smakuje po takiej aktywności jak się wraca zziębniętym do domu? Gorąca zupa:)
Jedną z naszych ulubionych jest krem z cukinii z dodatkiem ziemniaków.
A Wy co jadacie rozgrzewającego?
Podzielcie się propozycjami w komentarzach.

Kremowa zupa cukiniowo - ziemniaczana

By Gotuj z rodziną Published: 12 lutego, 2019

    W Krakowie w tym roku tradycyjnie nie ma śniegu. Gdyby nie zmieniające się kartki w kalendarzu, nie widać by było, że mamy …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Cukinię umyć i pokroić.
    2. Cebulę obrać i posiekać.
    3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
    4. W garnku rozgrzać oliwę (olej) z dodatkiem masła. Podsmażyć cebulę.
    5. Dorzucić obrany i posiekany czosnek oraz cukinię .
    6. Smażyć do zrumienienia.
    7. W gorącym bulionie ugotować ziemniaki (do miękkości).
    8. Dosypać cukinię z cebulę.
    9. Zmiksować aż zupa będzie miała konsystencję kremu.
    10. Połączyć razem ze śmietaną lub jogurtem.
    11. Doprawić do smaku.

      Komentarze

      komentujących