W Krakowie w tym roku tradycyjnie nie ma śniegu. Gdyby nie zmieniające się kartki w kalendarzu, nie widać by było, że mamy zimowe miesiące. W styczniu było parę dni, kiedy można było wyciągnąć sanki i porzucać się śnieżkami. Nawet mróz wtedy dopisywał.
A co smakuje po takiej aktywności jak się wraca zziębniętym do domu? Gorąca zupa:)
Jedną z naszych ulubionych jest krem z cukinii z dodatkiem ziemniaków.
A Wy co jadacie rozgrzewającego?
Podzielcie się propozycjami w komentarzach.
Kremowa zupa cukiniowo - ziemniaczana
By 12 lutego, 2019
Published:W Krakowie w tym roku tradycyjnie nie ma śniegu. Gdyby nie zmieniające się kartki w kalendarzu, nie widać by było, że mamy …
Potrzebujemy
- 1 litr bulionu warzywnego (nie z kostki!)
- 3 cukinie
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju/oliwy
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa świeżo starta
- 4 łyżki śmietany kremówki/ jogurtu naturalnego
- biały pieprz
- sól
Krok po kroku
- Cukinię umyć i pokroić.
- Cebulę obrać i posiekać.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę (olej) z dodatkiem masła. Podsmażyć cebulę.
- Dorzucić obrany i posiekany czosnek oraz cukinię .
- Smażyć do zrumienienia.
- W gorącym bulionie ugotować ziemniaki (do miękkości).
- Dosypać cukinię z cebulę.
- Zmiksować aż zupa będzie miała konsystencję kremu.
- Połączyć razem ze śmietaną lub jogurtem.
- Doprawić do smaku.