Znowu idzie jesień…Jesień idzie, nie ma na to rady…(https://www.youtube.com/watch?v=l5pnWS04EAg)…
A z czym się kojarzy jesień? Oczywiście ze z jabłkami pachnącymi słońcem, cynamonem.
Ponieważ dostałam cały koszyk tych dorodnych owoców, postanowiłam zrobić na obiad ryż z jabłkami.
To danie, które smakuje zarówno małym jak i dużym domownikom. Można je jeść na ciepło, zimno, z dodatkiem bitej śmietany…A jak pachnie…spróbujcie i oceńcie sami.
Ryż z jabłkami i cynamonem

By 19 września, 2014
Published:- Efekt: 8 porcji
- Przygotowanie: 15 mins
- Gotowanie: 30 mins
- Gotowe w: 45 mins
Znowu idzie jesień...Jesień idzie, nie ma na to rady...(https://www.youtube.com/watch?v=l5pnWS04EAg)... A z czym się kojarzy …
Potrzebujemy
- 3 szklanki ryżu białego
- 1 litr mleka
- 1 kg jabłek (ja miałam papierówki
- cytryna-do skropienia tartych jabłek
- masło-do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- cukier do smaku
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- cynamon do smaku
- szczypta soli do mleka
Krok po kroku
- Ugotować na sypko, na pół twardo ryż na mleku z odrobiną soli i masła przez 15 minut. Ryż koniecznie musi być całkowicie zanurzony w mleku.Potem można go wyjąć z mleka.
- Umyć, obrać jabłka i wydrążyć gniazda nasienne, a następnie potrzeć je na tarce z grubymi oczkami, skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon, cukier i cukier waniliowy.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć : warstwę ryżu+warstwę jabłek, a na koniec znów ryż.
- Zapiec w piekarniku do zrumienia-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Po wyjęciu, posypać cukrem i cynamonem, a jak ktoś lubi - może dodać imbir.