Ryż z jabłkami i cynamonem

Znowu idzie jesień…Jesień idzie, nie ma na to rady…(https://www.youtube.com/watch?v=l5pnWS04EAg)…
A z czym się kojarzy jesień? Oczywiście ze z jabłkami pachnącymi słońcem, cynamonem.

Ponieważ dostałam cały koszyk tych dorodnych owoców, postanowiłam zrobić na obiad ryż z jabłkami.
To danie, które smakuje zarówno małym jak i dużym domownikom. Można je jeść na ciepło, zimno, z dodatkiem bitej śmietany…A jak pachnie…spróbujcie i oceńcie sami.

Ryż z jabłkami i cynamonem

By gotujzrodzina Published: 19 września, 2014

  • Efekt: 8 porcji
  • Przygotowanie: 15 mins
  • Gotowanie: 30 mins
  • Gotowe w: 45 mins

Znowu idzie jesień...Jesień idzie, nie ma na to rady...(https://www.youtube.com/watch?v=l5pnWS04EAg)... A z czym się kojarzy …

Potrzebujemy


Krok po kroku


  1. Ugotować na sypko, na pół twardo ryż na mleku z odrobiną soli i masła przez 15 minut. Ryż koniecznie musi być całkowicie zanurzony w mleku.Potem można go wyjąć z mleka.
  2. Umyć, obrać jabłka i wydrążyć gniazda nasienne, a następnie potrzeć je na tarce z grubymi oczkami, skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon, cukier i cukier waniliowy.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć : warstwę ryżu+warstwę jabłek, a na koniec znów ryż.
  4. Zapiec w piekarniku do zrumienia-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  5. Po wyjęciu, posypać cukrem i cynamonem, a jak ktoś lubi - może dodać imbir.

    Komentarze

    komentujących

    Dodaj komentarz