Staram się ograniczyć smażenie, a jak już to robię – używać najlepszych olejów, oliwy lub masła klarowanego.
Nie jestem mamą, która zabrania jedzenia czegokolwiek łącznie ze słodkościami, ograniczamy tylko niektóre rzeczy. Tylko że niejednokrotnie można przygotować zdrowszą wersję jakiegoś przysmaku.
I tak było tym razem.
Zamiast tradycyjnych frytek w głębokim tłuszczu zrobiłam pieczone frytki – z piekarnika.
Macie ochotę na taki dodatek do dzisiejszego obiadu?
Domowe frytki - zdrowsza wersja

By 19 stycznia, 2019
Published:Staram się ograniczyć smażenie, a jak już to robię - używać najlepszych olejów, oliwy lub masła klarowanego. Nie jestem …
Potrzebujemy
- 1 kg ziemniaków
- 3- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- zimna woda
Krok po kroku
Ziemniaki obrać i pokroić w grubsze paski.
- Przełożyć do miski i zalać zimną wodą.
- Dodać płaską łyżeczkę cukru (cukier spowoduje, że frytki po upieczeniu będą bardziej chrupiące).
- Odstawić na minimum pół godziny.
- Odcedzić i dokładnie wytrzeć.
- Przełożyć do głębszego naczynia lub rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wymieszać z olejem.
- Piec w nagrzanym piekarniku (220 stopni z termoobiegiem) ok. 20 minut, aż frytki się zrumienią.
- W trakcie pieczenia co jakiś czas przemieszać.