Domowe frytki – zdrowsza wersja

Staram się ograniczyć smażenie, a jak już to robię – używać najlepszych olejów, oliwy lub masła klarowanego.
Nie jestem mamą, która zabrania jedzenia czegokolwiek łącznie ze słodkościami, ograniczamy tylko niektóre rzeczy. Tylko że niejednokrotnie można przygotować zdrowszą wersję jakiegoś przysmaku.
I tak było tym razem.
Zamiast tradycyjnych frytek w głębokim tłuszczu zrobiłam pieczone frytki – z piekarnika.
Macie ochotę na taki dodatek do dzisiejszego obiadu?

Domowe frytki - zdrowsza wersja

By Gotuj z rodziną Published: 19 stycznia, 2019

    Staram się ograniczyć smażenie, a jak już to robię - używać najlepszych olejów, oliwy lub masła klarowanego. Nie jestem …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Ziemniaki obrać i pokroić w grubsze paski.
    2. Przełożyć do miski i zalać zimną wodą.
    3. Dodać płaską łyżeczkę cukru (cukier spowoduje, że frytki po upieczeniu będą bardziej chrupiące).
    4. Odstawić na minimum pół godziny.
    5. Odcedzić i dokładnie wytrzeć.
    6. Przełożyć do głębszego naczynia lub rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    7. Wymieszać z olejem.
    8. Piec w nagrzanym piekarniku (220 stopni z termoobiegiem) ok. 20 minut, aż frytki się zrumienią.
    9. W trakcie pieczenia co jakiś czas przemieszać.

      Komentarze

      komentujących