

Bardzo lubię piec. W zasadzie nauczyłam się tego sama. Z pomocą przyszły mi książki kucharskie i różne blogi kulinarne. Od najmłodszych lat dopuszczam do kuchni swoje dzieci. Tym razem wspólnie przygotowaliśmy domowe drożdżówki z truskawkami.
Drożdżówki z truskawkami

By 29 czerwca, 2023
Published:Bardzo lubię piec. W zasadzie nauczyłam się tego sama. Z pomocą przyszły mi książki kucharskie i różne blogi …
Potrzebujemy
- 1 opakowanie suszonych drożdży lub 1/4 kostki świeżych
- 125 ml mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 5 łyżeczek cukru
- 1 jajko
- 50 g masła
- 4 łyżki mąki
- 20 g masła
- 1 łyżka cukru
- truskawki
Krok po kroku
- W misce rozkruszyć drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dolać ciepłe mleko. Dokładnie rozetrzeć. Odstawić do powiększenia objętości mniej więcej przez pół godziny.
- Do miski przesypać mąkę, cukier i sól. Połączyć z zaczynem drożdżowym. Dodać jajko.
- Dokładnie wyrobić.
- Odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny.
- W tym czasie zrobić kruszonkę: 4 łyżki mąki, 20 g zimnego masła i łyżkę cukru. Rozetrzeć palcami aż powstaną drobne okruchy.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe chwilkę wyrobić. Podzielić na 12 części. Z każdej części zrobić okrągły placek. Układać na blaszce zachowując odstępy. Zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
- Kiedy wyrosną , wyżłobić wgłębienie na nadzienie. Można do tego użyć spodu od szklanki lub kubka. Do każdego wgłębienia włożyć truskawki. Wierzch posmarować żółtkiem z mlekiem (ok. 2 łyżek na wszystkie sztuki). Obficie posypać kruszonką.
- Piec ok. 18 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.