Wiosenna zupa szczawiowa

Gdy zaczyna się wiosna zaczyna się polowanie na sezonowe smaki. Takim smakiem kojarzącym się z wiosną jest zupa szczawiowa. Co prawda można teraz kupić gotowy szczaw w słoiku i smakuje w sumie tak samo jak ten zebrany własnoręcznie lub kupiony na placu lub warzywniaku (w sklepie świeżego szczawiu jeszcze nie widzieliśmy). Taka też zupa gościła u nas na dzisiejszy obiad (przepis znajdziecie poniżej).
A Wy macie jakieś ulubione smaki wiosny? Podzielcie się w komentarzach.

Wiosenna zupa szczawiowa

By Gotuj z rodziną Published: 16 maja, 2021

    Gdy zaczyna się wiosna zaczyna się polowanie na sezonowe smaki. Takim smakiem kojarzącym się z wiosną jest zupa szczawiowa. …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Ugotować wywar, wyjąć kilka warzyw, pokroić i wrzucić do wywaru (można gotować krojone - ja tak robię).
    2. Na patelni podgrzać masło i podsmażyć umyty i grubo posiekany szczaw (powinien zmienić kolor na zielono-brązowy i smak na kwaskowy) lub zawartość słoika ze szczawiem.
    3. Dodać soli i pieprzu (uwaga: szczaw kupowany w słoikach jest już słony).
    4. Dodać podsmażony szczaw do wywaru, pomieszać i dodać śmietany.
    5. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    6. Ryż i jajka ugotować i dodać na talerz wg upodobania. Można oczywiście zupę szczawiową jeść tez z makaronem lub ziemniakami, ale wg mnie najlepiej smakuje z jajkiem i ryżem.

      Komentarze

      komentujących