
Gdy zaczyna się wiosna zaczyna się polowanie na sezonowe smaki. Takim smakiem kojarzącym się z wiosną jest zupa szczawiowa. Co prawda można teraz kupić gotowy szczaw w słoiku i smakuje w sumie tak samo jak ten zebrany własnoręcznie lub kupiony na placu lub warzywniaku (w sklepie świeżego szczawiu jeszcze nie widzieliśmy). Taka też zupa gościła u nas na dzisiejszy obiad (przepis znajdziecie poniżej).
A Wy macie jakieś ulubione smaki wiosny? Podzielcie się w komentarzach.
Wiosenna zupa szczawiowa

By 16 maja, 2021
Published:Gdy zaczyna się wiosna zaczyna się polowanie na sezonowe smaki. Takim smakiem kojarzącym się z wiosną jest zupa szczawiowa. …
Potrzebujemy
- 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego (wg upodobania) z pokrojonymi warzywami
- 1 wiązka świeżego szczawiu lub słoik z szczawiem
- 1 łyżka (ok.20 dkg) masła
- 1 łyżka śmietany kremówki (30%) lub kwaśnej śmietany (18%-30%)
- 4 łyżki ryżu
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pieprz
- sól
Krok po kroku
- Ugotować wywar, wyjąć kilka warzyw, pokroić i wrzucić do wywaru (można gotować krojone - ja tak robię).
- Na patelni podgrzać masło i podsmażyć umyty i grubo posiekany szczaw (powinien zmienić kolor na zielono-brązowy i smak na kwaskowy) lub zawartość słoika ze szczawiem.
- Dodać soli i pieprzu (uwaga: szczaw kupowany w słoikach jest już słony).
- Dodać podsmażony szczaw do wywaru, pomieszać i dodać śmietany.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Ryż i jajka ugotować i dodać na talerz wg upodobania. Można oczywiście zupę szczawiową jeść tez z makaronem lub ziemniakami, ale wg mnie najlepiej smakuje z jajkiem i ryżem.