Szybkie śniadaniowe bułeczki drożdżowe

W naszym domu preferujemy własnoręcznie zrobione pieczywo. Dzieci wprost uwielbiają taki domowy chleb (przepis podaje Wam tutaj – http://gotujzrodzina.pl/2017/12/19/staropolskie-powitanie-chlebem-i-sola-czyli-domowy-chleb/) posmarowany leciutko masełkiem i (przygotowanymi w domu)konfiturami. Specjalistą od jego wypieku był do niedawna Grzegorz.
Tym razem stwierdziłam, że to ja przygotuję bułeczki drożdżowe. Są one bardzo łatwe i szybkie (w zrobieniu pomagały mi dzieciaki) – takie akurat na śniadanie.
A Wy co jadacie rano na pierwszy posiłek?

Szybkie śniadaniowe bułeczki drożdżowe

By Gotuj z rodziną Published: 10 października, 2018

    W naszym domu preferujemy własnoręcznie zrobione pieczywo. Dzieci wprost uwielbiają taki domowy chleb (przepis podaje Wam tutaj - …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Wymieszać cukier z drożdżami i 200 ml ciepłego mleka, dopóki drożdże się nie rozpuszczą.
    2. Masło rozpuścić.
    3. Gdy drożdże z cukrem się rozpuszczą, dodać jajko, sól i masło i dobrze wymieszać .
    4. Dodać mąkę i wyrobić ciasto na bułeczki (my wrzuciliśmy je do robota planetarnego ale można wymieszać dokładnie drewnianą łyżką).
    5. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
    6. Kiedy ciasto wyrasta, ustawić piekarnik na 185 º C.
    7. Po 20 minutach podzielić ciasto na 8-10 równych porcji i formować bułeczki, podsypując o ile to konieczne odrobiną mąki, by ciasto się nie kleiło.
    8. Umieścić uformowane bułeczki na blaszce do pieczenia lub foremkach na bułeczki.
    9. W garnuszku roztrzepać jedno małe jajko z łyżką mleka. Tą "miksturą" posmarować wierzch każdej bułeczki.
    10. Ostrym nożem naciąć wierzch bułeczki.
    11. Można posypać sezamem lub innymi ziarnami.
    12. Wstawić do piekarnika i piec przez około 10-15 minut w 185 stopniach.

      Komentarze

      komentujących