W naszym domu preferujemy własnoręcznie zrobione pieczywo. Dzieci wprost uwielbiają taki domowy chleb (przepis podaje Wam tutaj – http://gotujzrodzina.pl/2017/12/19/staropolskie-powitanie-chlebem-i-sola-czyli-domowy-chleb/) posmarowany leciutko masełkiem i (przygotowanymi w domu)konfiturami. Specjalistą od jego wypieku był do niedawna Grzegorz.
Tym razem stwierdziłam, że to ja przygotuję bułeczki drożdżowe. Są one bardzo łatwe i szybkie (w zrobieniu pomagały mi dzieciaki) – takie akurat na śniadanie.
A Wy co jadacie rano na pierwszy posiłek?
Szybkie śniadaniowe bułeczki drożdżowe
By 10 października, 2018
Published:W naszym domu preferujemy własnoręcznie zrobione pieczywo. Dzieci wprost uwielbiają taki domowy chleb (przepis podaje Wam tutaj - …
Potrzebujemy
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 8 g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- garść sezamu/maku/czarnuszki (opcjonalnie)
Krok po kroku
- Wymieszać cukier z drożdżami i 200 ml ciepłego mleka, dopóki drożdże się nie rozpuszczą.
- Masło rozpuścić.
- Gdy drożdże z cukrem się rozpuszczą, dodać jajko, sól i masło i dobrze wymieszać .
- Dodać mąkę i wyrobić ciasto na bułeczki (my wrzuciliśmy je do robota planetarnego ale można wymieszać dokładnie drewnianą łyżką).
- Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Kiedy ciasto wyrasta, ustawić piekarnik na 185 º C.
- Po 20 minutach podzielić ciasto na 8-10 równych porcji i formować bułeczki, podsypując o ile to konieczne odrobiną mąki, by ciasto się nie kleiło.
- Umieścić uformowane bułeczki na blaszce do pieczenia lub foremkach na bułeczki.
- W garnuszku roztrzepać jedno małe jajko z łyżką mleka. Tą "miksturą" posmarować wierzch każdej bułeczki.
- Ostrym nożem naciąć wierzch bułeczki.
- Można posypać sezamem lub innymi ziarnami.
- Wstawić do piekarnika i piec przez około 10-15 minut w 185 stopniach.