Zupa z pieczonych pomidorów

Moja rodzina bardzo lubi zupy. Często je gotuję, bo są pożywne i zdrowe. Znam osoby, które nie przepadają za wieloma warzywami, ale w zupach (zwłaszcza zmiksowanych na krem) zjedzą każdą ich ilość. Tak jest na przykład z brukselką. U mnie w domu najbliżsi przepadają za zwykłą zupą pomidorową. Taka zupa jest przynamniej raz w tygodniu. Tym razem postanowiłam przygotować ją nieco inaczej. Zrobiłam mały eksperyment, zmodyfikowałam i wyszła przepyszna. Spróbujcie ugotować ją w ten sposób. Ciekawa jestem Waszych opinii.

Zupa z pieczonych pomidorów

By Gotuj z rodziną Published: 15 marca, 2023

    Moja rodzina bardzo lubi zupy. Często je gotuję, bo są pożywne i zdrowe. Znam osoby, które nie przepadają za wieloma …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Pomidorki umyć. Przełożyć na blaszkę
    2. Czosnek obrać z łupinek. Połączyć z pomidorkami.
    3. Polać oliwą z oliwek.
    4. Upiec w nagrzanym piekarniku ok. 30-40 minut.
    5. Przełożyć do garnka. Dolać pulpę.
    6. Przyprawić.
    7. Zmiksować.
    8. Podawać na ciepło na przykład z grzankami czosnkowymi, serkiem kozim, kleksem śmietanki - z dodatkiem świeżej bazylii.

      Komentarze

      komentujących