
Moja rodzina bardzo lubi zupy. Często je gotuję, bo są pożywne i zdrowe. Znam osoby, które nie przepadają za wieloma warzywami, ale w zupach (zwłaszcza zmiksowanych na krem) zjedzą każdą ich ilość. Tak jest na przykład z brukselką. U mnie w domu najbliżsi przepadają za zwykłą zupą pomidorową. Taka zupa jest przynamniej raz w tygodniu. Tym razem postanowiłam przygotować ją nieco inaczej. Zrobiłam mały eksperyment, zmodyfikowałam i wyszła przepyszna. Spróbujcie ugotować ją w ten sposób. Ciekawa jestem Waszych opinii.
Zupa z pieczonych pomidorów

By 15 marca, 2023
Published:Moja rodzina bardzo lubi zupy. Często je gotuję, bo są pożywne i zdrowe. Znam osoby, które nie przepadają za wieloma …
Potrzebujemy
- 1/2 kg pomidorków koktajlowych
- 1 główka czosnku
- 1/2 litra pulpy pomidorowej (można dać więcej)
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
Krok po kroku
- Pomidorki umyć. Przełożyć na blaszkę
- Czosnek obrać z łupinek. Połączyć z pomidorkami.
- Polać oliwą z oliwek.
- Upiec w nagrzanym piekarniku ok. 30-40 minut.
- Przełożyć do garnka. Dolać pulpę.
- Przyprawić.
- Zmiksować.
- Podawać na ciepło na przykład z grzankami czosnkowymi, serkiem kozim, kleksem śmietanki - z dodatkiem świeżej bazylii.