Chipsy z jarmużu

Lubię przekąski, które są szybkie w przygotowaniu i nie są tuczące. Staram się wprowadzić takie przysmaki swoim dzieciom, żeby od najmłodszych lat miały zdrowe nawyki żywieniowe…
Moje dzieciaki są “królowymi/królami warzyw”. Takiego sformułowania użyły kiedyś nasze ukochane panie – ciocie w przedszkolu, żeby pokazać podopiecznym dane warzywo i zachęcić je do spróbowania. Udało się !
Ile razy podaje moim milusińskim warzywo, mówię – “Zjedz królowo/królu warzyw” i od razu ono znika w oka mgnieniu z talerzyka:)
Dzisiaj będzie zdrowe danie to przygotowałam chipsy. Ale nie będą to klasyczne chipsy smażone w głębokim tłuszczu tylko chipsy z….Zobaczcie sami z czego je zrobiłam .

Chipsy z jarmużu

By Gotuj z rodziną Published: 19 października, 2018

    Lubię przekąski, które są szybkie w przygotowaniu i nie są tuczące. Staram się wprowadzić takie przysmaki swoim dzieciom, …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Jarmuż dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
    2. Odciąć końcówki i zostawić same liście.
    3. Przesypać do miski.
    4. Dolać oliwę lub olej . Doprawić lekko solą.
    5. Porozkładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    6. Piec w nagrzanym piekarniku do 100-120 stopni (niektórzy nagrzewają go do 190!) na górnej półce ok. 7- 8 minut uważając, żeby się chipsy nie przypaliły.

      Komentarze

      komentujących