Lubię przekąski, które są szybkie w przygotowaniu i nie są tuczące. Staram się wprowadzić takie przysmaki swoim dzieciom, żeby od najmłodszych lat miały zdrowe nawyki żywieniowe…
Moje dzieciaki są “królowymi/królami warzyw”. Takiego sformułowania użyły kiedyś nasze ukochane panie – ciocie w przedszkolu, żeby pokazać podopiecznym dane warzywo i zachęcić je do spróbowania. Udało się !
Ile razy podaje moim milusińskim warzywo, mówię – “Zjedz królowo/królu warzyw” i od razu ono znika w oka mgnieniu z talerzyka:)
Dzisiaj będzie zdrowe danie to przygotowałam chipsy. Ale nie będą to klasyczne chipsy smażone w głębokim tłuszczu tylko chipsy z….Zobaczcie sami z czego je zrobiłam .
Chipsy z jarmużu
By 19 października, 2018
Published:Lubię przekąski, które są szybkie w przygotowaniu i nie są tuczące. Staram się wprowadzić takie przysmaki swoim dzieciom, …
Potrzebujemy
- 200 g świeżego jarmużu
- 2 łyżki oliwy/oleju
- sól
Krok po kroku
- Jarmuż dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
- Odciąć końcówki i zostawić same liście.
- Przesypać do miski.
- Dolać oliwę lub olej . Doprawić lekko solą.
- Porozkładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 100-120 stopni (niektórzy nagrzewają go do 190!) na górnej półce ok. 7- 8 minut uważając, żeby się chipsy nie przypaliły.