Bułeczki jogurtowe
By 29 czerwca, 2015
Published:- Efekt: 12- 14 sztuk Servings
Potrzebujemy
- 3 szklanki mąki pszenne
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1.5 łyżeczki soli
- 200 g jogurtu naturalnego
- 4-5 łyżek oleju
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 szklanka ciepłej wody
Krok po kroku
- Drożdże zalać ciepłym mlekiem z cukrem. Jak się rozpuszczą, dodać miód i 2 łyżki mąki.
- Wymieszać drewnianą łyżką.
- Odstawić na 20 minut.
- Po 20 minutach do zaczynu dodać pozostałą przesianą mąkę, olej, sól, jogurt (w temperaturze pokojowe)j ciepłą wodę ( tle, żeby dało się zagnieść luźne ciasto).
- Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie jeszcze raz wymieszać.
- Z ciasta uformować bułeczki (można przełożyć je do foremek silikonowych na bułeczki)
- Posmarować je mlekiem lub żółtkiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C.
- Piec ok. 20 minut.