Bułeczki jogurtowe

Bułeczki jogurtowe

By Gotuj z rodziną Published: 29 czerwca, 2015

  • Efekt: 12- 14 sztuk Servings

Potrzebujemy


Krok po kroku


  1. Drożdże zalać ciepłym mlekiem z cukrem. Jak się rozpuszczą, dodać miód i 2 łyżki mąki.
  2. Wymieszać drewnianą łyżką.
  3. Odstawić na 20 minut.
  4. Po 20 minutach do zaczynu dodać pozostałą przesianą mąkę, olej, sól, jogurt (w temperaturze pokojowe)j ciepłą wodę ( tle, żeby dało się zagnieść luźne ciasto).
  5. Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie jeszcze raz wymieszać.
  6. Z ciasta uformować bułeczki (można przełożyć je do foremek silikonowych na bułeczki)
  7. Posmarować je mlekiem lub żółtkiem.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C.
  9. Piec ok. 20 minut.

    Komentarze

    komentujących

    Dodaj komentarz