Nastała jesień, a więc i częściej jadamy zupy. W zasadzie przygotowuję je codziennie na obiad lub w formie ciepłej kolacji. To zdrowy i szybki posiłek Wszyscy lubimy prawie każdą, więc odważyłam się tym razem spróbować zrobić zupę z młodych strączków zielonego groszku.
Wyszła tak pyszna, że moi domownicy poprosili o dokładki:)
Spróbujcie i Wy…
Zupa z młodych strączków zielonego groszku
By 16 października, 2019
Published:Nastała jesień, a więc i częściej jadamy zupy. W zasadzie przygotowuję je codziennie na obiad lub w formie ciepłej kolacji. To …
Potrzebujemy
- 1 opakowanie strączków zielonego groszku
- 1 cebula (ja dałam czerwoną)
- 2 łyżki masła/oliwy
- 1 korzeń pietruszki
- 3 marchewki
- 1 litr wody lub wywaru z warzyw
- 1 mały jogurt naturalny
- czarny pieprz świeżo mielony
- sól
Krok po kroku
- Marchewkę i pietruszkę obrać. Pokroić w kostkę. Zalać wodą. Dodać przyprawy i oliwę (masło). Zagotować.
- Z groszku usunąć końcówki i włókna.
- Cebulę pokroić i poddusić.
- Do wywaru z warzyw dodać cebulę i groszek. Zagotować do miękkości.
- Doprawić wedle uznania.
- Odstawić i gdy wystygnie dodać jogurt. Zmiksować na gładki krem.