Bardzo lubimy, jak zawsze jest jakieś małe ciasteczko do kawy.
Mogą to być zwykłe kruche „przegryzki” albo coś wymyślnego.
Kiedy tylko mam więcej czasu, robię bardziej pracochłonnego. Ponieważ miałam luźniejsze popołudnie, przygotowałam ciasteczka drożdżowe. Akurat na podwieczorek były doskonałe.
A Wy robicie domowe drożdżówki? Czym je nadziewacie? Podzielcie się pomysłami.
Ciasteczka drożdżowe z nadzieniem

By 1 marca, 2020
Published:Bardzo lubimy, jak zawsze jest jakieś małe ciasteczko do kawy. Mogą to być zwykłe kruche „przegryzki” albo coś …
Potrzebujemy
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 kostki drożdży
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- owoce/konfitura/dżem/czekolada
Krok po kroku
Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką.
- Do kubka z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z masłem.
- Wlać drożdże i ekstrakt z wanilii.
- Ciasto wyrabiać przez około 10-15 minut. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Z ciasta uformować 3 kulki. Rozwałkować na 3 placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na trójkąty. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce dżemu lub kostce czekolady.Zwijać od szerszego końca formując bułeczki.
- Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni.
- Posypać cukrem pudrem.