W mojej kuchni często korzystam z przepisów mojej mamy i babci. Mama zapisywała je w grubym zeszycie.Niestety – ten zeszyt gdzieś się jej zawieruszył i wiele rzeczy robi “z głowy”. Nie raz jak proszę ją o dokładniejsze proporcje jakiegoś dania, słyszę, że coś tam daje “na oko”. Dlatego też jak sama zostałam gospodynią i zaczęłam prowadzić dom, postanowiłam spisywać przepisy i uzupełniać o takie elementy (po wypróbowaniu różnych konfiguracji metodą prób i błędów).
Jednym z popisowych dań mojej mamy jest zupa gulaszowa. To danie, które zawsze się udaje i jest niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu dla każdego.
A Wy korzystacie z przepisów mam i babć?
Co robicie?
Podzielcie się w komentarzach
Zupa gulaszowa mojej mamy

By 9 marca, 2019
Published:W mojej kuchni często korzystam z przepisów mojej mamy i babci. Mama zapisywała je w grubym zeszycie.Niestety - ten zeszyt gdzieś …
Potrzebujemy
- 400 g wołowiny
- 5-6 ziemniaków
- przecier pomidorowy
- olej do smażenia
- papryka mielona
- sól
- kminek
- 500 ml wody
- mąka
- 1 jajko
- masło
Krok po kroku
Wołowinę pokroić w kosteczkę.
- Podsmażyć ją do lekkiego zrumienia mieszając od czasu do czasu, żeby nie przywarła do naczynia.
- Przełożyć do szybkowara.
- Dorzucić ziemniaki i przyprawy.
- Dolać wodę i przecier pomidorowy.
- Dusić ok. 15 minut od momentu kiedy szybkowar zacznie wydawać charakterystyczne dźwięki - zacznie syczeć.
- W tym czasie zrobić kluseczki - masło (mama daje margarynę), mąkę (ile zabierze) i jajko połączyć ze sobą . Ciasto musi być twarde tak, żeby można je było rwać palcami a nie wlewać do zupy.
- Gotowe kluseczki wrzucać do gotującej się zupy.