Kilka dni temu robiłam na obiad bataty faszerowane http://gotujzrodzina.pl/2018/01/15/bataty-faszerowane/.
Ponieważ zostało mi kilka sztuk, postanowiłam je wykorzystać w troszkę inny sposób , a mianowicie przygotowałam zupę *
*inspirowałam się przepisem z www.kwestiasmaku.com
Zupa -krem z batatów

By 27 stycznia, 2018
Published:Kilka dni temu robiłam na obiad bataty faszerowane http://gotujzrodzina.pl/2018/01/15/bataty-faszerowane/. Ponieważ zostało mi …
Potrzebujemy
- 2 cebule
- 5 szklanek wywaru z warzyw/bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 średnie bataty
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyzeczka ostrej papryki
Krok po kroku
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć do lekkiego zezłocenia.
- Pod koniec smażenia dorzucić pokrojony w plasterki czosnek i poddusić.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę bataty. Doprawić solą.
- Smażyć około 5 minut mieszając co chwilę, żeby nie przywarło do spodu garnka.
- Wymieszać z przyprawami.
- Dolać bulion i gotować do miękkości ziemniaków (najczęsciej około kwadransa).
- Odstawić do wystygnięcia.
- Zmiksować.
- Podawać udekorowane kleksem jogurtu lub śmietanki.