Zupa – krem z batatów

Kilka dni temu robiłam na obiad bataty faszerowane http://gotujzrodzina.pl/2018/01/15/bataty-faszerowane/.
Ponieważ zostało mi kilka sztuk, postanowiłam je wykorzystać w troszkę inny sposób , a mianowicie przygotowałam zupę *

*inspirowałam się przepisem z www.kwestiasmaku.com

Zupa -krem z batatów

By Gotuj z rodziną Published: 27 stycznia, 2018

    Kilka dni temu robiłam na obiad bataty faszerowane http://gotujzrodzina.pl/2018/01/15/bataty-faszerowane/. Ponieważ zostało mi …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć do lekkiego zezłocenia.
    2. Pod koniec smażenia dorzucić pokrojony w plasterki czosnek i poddusić.
    3. Dodać obrane i pokrojone w kostkę bataty. Doprawić solą.
    4. Smażyć około 5 minut mieszając co chwilę, żeby nie przywarło do spodu garnka.
    5. Wymieszać z przyprawami.
    6. Dolać bulion i gotować do miękkości ziemniaków (najczęsciej około kwadransa).
    7. Odstawić do wystygnięcia.
    8. Zmiksować.
    9. Podawać udekorowane kleksem jogurtu lub śmietanki.

      Komentarze

      komentujących