Mam dania i smaki, z którymi wiążą się szczególne wspomnienia. Jednym z takich potraw są łazanki z kapustą. Robiła je dosyć często moja babcia – mama mamy (zwłaszcza jak wiedziała, że mamy całą rodzinką przyjść do niej do niej na obiad), potem robiła moja mama, a teraz przyszła kolej na mnie.
To danie niezwykle proste i szybkie.
Można dać zarówno starszą jak i młodą kapusta (z młodą jednak danie będzie bardziej słodkawe).
Łazanki z kapustą

By 29 marca, 2018
Published:Mam dania i smaki, z którymi wiążą się szczególne wspomnienia. Jednym z takich potraw są łazanki z kapustą. Robiła je dosyć …
Potrzebujemy
- 1/2 białej kapusty
- 250 g makaronu łazanki
- 3-4 cebule
- 4 łyżki 4 łyżki oliwy lub oleju
- kminek (jak ktoś lubi)
Krok po kroku
Kapustę umyć i drobno pokroić. Zalać wodą (ja dałam 3 szklanki). Posolić do smaku. Gotować, aż kapusta zmięknie.
- W czasie kiedy się kapusta gotuje, obrać cebule i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na 3 łyżkach oliwy(oleju).Odstawić.
- Po ugotowaniu dokładnie odcedzić kapustę.
- Jeśli ktoś lubi - na łyżce tłuszczu podsmażyć boczek i kiełbasę
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Kapustę połączyć z cebulą i makaronem. Dodać boczek i kiełbasę - dla mięsożerców.
- Doprawić solą i pieprzem (można dodać kminek).