Staram sobie ułatwić życie. W wielu rzeczach stosuję minimalizm. Tę zasadę używam również w kuchni zwłaszcza jak mam mniej czasu. Wtedy przygotowuję szybkie potrawy. Tym razem zrobiłam błyskawicznego kurczaka z piekarnika. Chętnie się podzielę z Wami przepisem, bo jest naprawdę ekspresowy.
A Wy robicie dania jednogarnkowe? Podzielcie się przepisami.
Zapiekany kurczak z marchewką i groszkiem
By 29 maja, 2020
Published:Staram sobie ułatwić życie. W wielu rzeczach stosuję minimalizm. Tę zasadę używam również w kuchni zwłaszcza jak mam mniej …
Potrzebujemy
- 1 pierś z kurczaka /indyka
- 1 opakowanie marchewki z groszkiem
- 1 cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku (można dać więcej jak ktoś lubi)
- 1 kubeczek śmietany 30 lub 36%
- 3 - 4 plasterki żółtego sera
- 15 - 20 dag mozzarelli lub innego sera dobrego do zapiekania
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
- ulubione zioła
- ulubione przyprawy (ja dałam wędzoną paprykę)
- masło klarowane/oliwa do smażenia
Krok po kroku
- Kurczaka (lub indyka) pokroić na mniejsze kawałeczki. Przyprawić. Podsmażyć kilka minut na rozgrzanym tłuszczu.
- Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek oraz marchewkę z groszkiem. Podsmażyć.
- Zalać śmietanką.
- Dodać plasterki żółtego sera. Dusić aż się serek rozpuści. Doprawić.
- Całą mieszankę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Posypać startym serem.
- Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie tym razem zjedliśmy z kaszą.