Racuchy gościły już na blogu dwa razy
http://gotujzrodzina.pl/2016/02/24/jablkowe-wariacje-czyli-puszyste-racuchy-z-jablkami/
http://gotujzrodzina.pl/2014/07/30/racuchy-z-jablkami/
To przysmak, który kojarzy mi się zawsze z moją babcią Wandą. Czasami w liceum jadaliśmy u niej obiady i wtedy podawała je na dużych talerzach, oprószone cukrem pudrem..Najbardziej smakowały nam takie ciepłe prosto z patelni…
Teraz ,kiedy sama jestem mamą, robię je od czasu do czasu zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym.
Tym razem postanowiłam przyrządzić je nieco inaczej – zamiast na patelni na tłuszczu usmażyłam je …w piekarniku:)
Jak wyszło? Spróbujcie sami…
Racuchy drożdżowe z piekarnika
By 7 grudnia, 2016
Published:Racuchy gościły już na blogu dwa …
Potrzebujemy
- 4 szklanki mąki pszennej przesianej
- 12 g świeżych drożdży
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajo
- 4 łyżki oleju
- 550 ml ciepłego mleka
- 1 kg ulubionych jabłek
- cynamon do smakku
- imbir do smaku
Krok po kroku
- Drożdże rozpuścić razem z łyżką cukru w 50 ml ciepłego mleka.
- Dodać mąkę, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajko,ciepłe mleko, olej i sól.
- Dokładnie wymieszać - ja zrobiłam to drewnianą łyżką, ale można też użyć miksera.
- Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
- Następnie dorzucić pokrojone w kostkę jabłka, cynamon i imbir. Ponownie wymieszać.
- Układać po jednej kopiatej łyżce na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalną matą silikonową. Zachować spore odstępy pomiędzy poszczególnymi racuchami.
- Piec ok 12-15 minut w nagrzanym piekarniku (do zrumienienia).