Racuchy drożdżowe z piekarnika

Racuchy gościły już na blogu dwa razy
http://gotujzrodzina.pl/2016/02/24/jablkowe-wariacje-czyli-puszyste-racuchy-z-jablkami/
http://gotujzrodzina.pl/2014/07/30/racuchy-z-jablkami/

To przysmak, który kojarzy mi się zawsze z moją babcią Wandą. Czasami w liceum jadaliśmy u niej obiady i wtedy podawała je na dużych talerzach, oprószone cukrem pudrem..Najbardziej smakowały nam takie ciepłe prosto z patelni…
Teraz ,kiedy sama jestem mamą, robię je od czasu do czasu zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym.
Tym razem postanowiłam przyrządzić je nieco inaczej – zamiast na patelni na tłuszczu usmażyłam je …w piekarniku:)
Jak wyszło? Spróbujcie sami…

Racuchy drożdżowe z piekarnika

By Gotuj z rodziną Published: 7 grudnia, 2016

    Racuchy gościły już na blogu dwa …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Drożdże rozpuścić razem z łyżką cukru w 50 ml ciepłego mleka.
    2. Dodać mąkę, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajko,ciepłe mleko, olej i sól.
    3. Dokładnie wymieszać - ja zrobiłam to drewnianą łyżką, ale można też użyć miksera.
    4. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
    5. Następnie dorzucić pokrojone w kostkę jabłka, cynamon i imbir. Ponownie wymieszać.
    6. Układać po jednej kopiatej łyżce na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalną matą silikonową. Zachować spore odstępy pomiędzy poszczególnymi racuchami.
    7. Piec ok 12-15 minut w nagrzanym piekarniku (do zrumienienia).

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz