Zapiekanka jajeczna babci Stefy

Kilka dni temu minęła kolejna rocznica śmierci babci Stefy. Była to mama mojego taty. Babcia zmarła niespodziewanie. Odeszła po cichu we śnie. Pamiętam ją w czarnej sukience w białe kwiaty, palącą cienkiego papierosa i pijącą czarną kawę. Z babcią mam niestety już mało innych wspomnień. Czas zatarł większość z nich. Babcia pomagała moim rodzicom w wychowywaniu nas, opiekowała się nami kiedy rodzice pracowali. Ale do dzisiaj jej osoba ma szczególne miejsce w moim sercu. Babcia Stefa doskonale gotowała ( mama mówiła nawet, że kiedy wyszła za mąż za tatę, to ona ją uczyła tej sztuki, gdyż mama nie umiała wtedy prawie nic w kuchni tylko piec). Pamiętam jej ciasteczka: aspirynki, makaroniki, faworki i inne a także kilka dań. Jednym z nich jest zapiekanka jajeczna. Podzielę się z Wami tym przepisem, bo jest niezwykle prosty w wykonaniu.
A Wy macie wspomnienia z najbliższymi?

Zapiekanka jajeczna babci Stefy

By Gotuj z rodziną Published: 6 lutego, 2023

    Kilka dni temu minęła kolejna rocznica śmierci babci Stefy. Była to mama mojego taty. Babcia zmarła niespodziewanie. …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Ziemniaki obrać i ugotować. Najlepiej wcześniej pokroić je w plasterki. Zaoszczędzi nam to czas w przygotowaniu dania.
    2. Jajka ugotować na twardo.
    3. Cebulkę obrać , pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano na maśle.
    4. Jedną warstwę ziemniaków układać w naczyniu żaroodpornym. Na to kłaść warstwę jajek na twardo (pokrojonych w talarki) i usmażoną cebulę. Przyprawić solą i pieprzem
    5. Podobnie zrobić z kolejnymi warstwami.
    6. Ostatnią warstwę zalać śmietaną wymieszaną z gałką muszkatołową. Jak ktoś lubi - może posypać starkowanym żółtym serem.
    7. Piec ok. 20-25 minut w nagrzanym piekarniku (do 180 stopni).

      Komentarze

      komentujących