Wzięłam sobie za punkt honoru nauczyć się robić idealną tartę. Wychodzi mi to różnie. Metodą prób i błędów szukam ciągle najlepszego przepisu na ciasto. Cały czas kombinuję co by tu zmienić, co wypróbować innego. Tym razem przygotowałam tatrę na słodko. Przepis polecał na blog.
A Wy macie jakąś sprawdzoną recepturę na ciasto do tarty?
Słodka tarta z truskawkami i kremem mascarpone
By 4 maja, 2015
Published:Wzięłam sobie za punkt honoru nauczyć się robić idealną tartę. Wychodzi mi to różnie. Metodą prób i błędów szukam …
Potrzebujemy
- 200 g mąki pszennej
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- 100 g zimnego masła rozpuszczonego
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego/ekstraktu z wanilii
- 2 opakowania serka mascarpone
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/2 kg truskawek
Krok po kroku
- Z mąki, cukru pudru, masła, jajka i cukru waniliowego zagnieść kruche ciasto - łącząc je ręcznie lub mikserem.
- Owinąć je w folię i włożyć do lodówki.
- Schłodzić ok. pół godziny.
- Następnie rozwałkować na stolnicy i przełożyć do natłuszczonej formy na tartę. Ciastem wyłożyć dno i brzegi formy.Spód podziurkować widelcem i odstawić jeszcze na 30 minut do lodówki.
- Piec 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż do lekkiego zrumienienia się ciasta. Ostudzić.
- W czasie gdy ciasto stygnie zrobić krem - serek mascarpone wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Połączyć z śmietaną ubitą na bardzo sztywno. Przełożyć na spód tarty.
- Na masę kremową wyłożyć truskawki pokrojone w plasterki.
- Podawać schłodzoną.