Słodka tarta z truskawkami i kremem mascarpone

Wzięłam sobie za punkt honoru nauczyć się robić idealną tartę. Wychodzi mi to różnie. Metodą prób i błędów szukam ciągle najlepszego przepisu na ciasto. Cały czas kombinuję co by tu zmienić, co wypróbować innego. Tym razem przygotowałam tatrę na słodko. Przepis polecał na blog.
A Wy macie jakąś sprawdzoną recepturę na ciasto do tarty?

Słodka tarta z truskawkami i kremem mascarpone

By Gotuj z rodziną Published: 4 maja, 2015

    Wzięłam sobie za punkt honoru nauczyć się robić idealną tartę. Wychodzi mi to różnie. Metodą prób i błędów szukam …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Z mąki, cukru pudru, masła, jajka i cukru waniliowego zagnieść kruche ciasto - łącząc je ręcznie lub mikserem.
    2. Owinąć je w folię i włożyć do lodówki.
    3. Schłodzić ok. pół godziny.
    4. Następnie rozwałkować na stolnicy i przełożyć do natłuszczonej formy na tartę. Ciastem wyłożyć dno i brzegi formy.Spód podziurkować widelcem i odstawić jeszcze na 30 minut do lodówki.
    5. Piec 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż do lekkiego zrumienienia się ciasta. Ostudzić.
    6. W czasie gdy ciasto stygnie zrobić krem - serek mascarpone wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Połączyć z śmietaną ubitą na bardzo sztywno. Przełożyć na spód tarty.
    7. Na masę kremową wyłożyć truskawki pokrojone w plasterki.
    8. Podawać schłodzoną.

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz