Zapiekanka cukiniowa cioci Linki

Grześ od ponad roku śpiewa w zespole . W końcu ktoś poznał się na jego talencie:) Poznał tam Paulinę. Wkrótce poznaliśmy ją i my. Nasze dzieci od razu polubiły nową Ciocię Linkę.
Paulina nie tylko poleca pyszne przepisy, ale też “pysznie” śpiewa: https://youtu.be/6y8D2i0roJQ, https://www.youtube.com/watch?v=819rf-C8SBQ&authuser=0. Zobaczcie zresztą sami i posłuchajcie, koniecznie przegryzając to wszystko zapiekanką (inspiracja www. aniagotuje.pl).
Takie danie wjedzie dzisiaj (już po raz kolejny) na nasz stół.

Zapiekanka cukiniowa cioci Linki

By Gotuj z rodziną Published: 4 grudnia, 2020

    Grześ od ponad roku śpiewa w zespole . W końcu ktoś poznał się na jego talencie:) Poznał tam Paulinę. Wkrótce …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Cukinie umyć i odciąć końcówki. Zetrzeć na grubej tarce. Dokładnie odcisnąć nadmiar wody.
    2. Ziemniaki obrać i przygotować dokładnie w taki sam sposób jak cukinie ( zetrzeć i odcisnąć wodę).
    3. Cebulę drobno posiekać.
    4. Wszystkie warzywa połączyć.
    5. Dosypać starty żółty ser, bułkę tartą i przyprawy.
    6. Wlać olej i wbić jajka.
    7. Dokładnie wymieszać.
    8. Przełożyć do formy posmarować lekko tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą.
    9. Naczynie bez przykrywania umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Po godzinie zmniejszyć grzanie do 180 stopni i piec zapiekankę ostatnie 20 minut. Uważać jednak na temperaturę , bo jak podaje Ania "jeśli zapiekanka za mocno rumieni się już po 30 minutach pieczenia, to zmniejsz temperaturę pieczenia lub umieść zapiekankę niżej w piekarniku".
    10. Zapiekankę podawać na ciepło lub na zimno najlepiej z ulubionym sosem ( u nas czosnkowy).

      Komentarze

      komentujących