Grześ od ponad roku śpiewa w zespole . W końcu ktoś poznał się na jego talencie:) Poznał tam Paulinę. Wkrótce poznaliśmy ją i my. Nasze dzieci od razu polubiły nową Ciocię Linkę.
Paulina nie tylko poleca pyszne przepisy, ale też “pysznie” śpiewa: https://youtu.be/6y8D2i0roJQ, https://www.youtube.com/watch?v=819rf-C8SBQ&authuser=0. Zobaczcie zresztą sami i posłuchajcie, koniecznie przegryzając to wszystko zapiekanką (inspiracja www. aniagotuje.pl).
Takie danie wjedzie dzisiaj (już po raz kolejny) na nasz stół.
Zapiekanka cukiniowa cioci Linki

By 4 grudnia, 2020
Published:Grześ od ponad roku śpiewa w zespole . W końcu ktoś poznał się na jego talencie:) Poznał tam Paulinę. Wkrótce …
Potrzebujemy
- 3 duże cukinie
- 3 - 4 średnie ziemniaki
- 2 cebule
- 3 jajka
- 150 g żółtego sera
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka (płaska) soli
- 1/3 łyżeczki (płaskiej) świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka (płaska) tymianku
- 1 łyżeczka (płaska) oregano
- 1 łyżka majeranku
Krok po kroku
- Cukinie umyć i odciąć końcówki. Zetrzeć na grubej tarce. Dokładnie odcisnąć nadmiar wody.
- Ziemniaki obrać i przygotować dokładnie w taki sam sposób jak cukinie ( zetrzeć i odcisnąć wodę).
- Cebulę drobno posiekać.
- Wszystkie warzywa połączyć.
- Dosypać starty żółty ser, bułkę tartą i przyprawy.
- Wlać olej i wbić jajka.
- Dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do formy posmarować lekko tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą.
- Naczynie bez przykrywania umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Po godzinie zmniejszyć grzanie do 180 stopni i piec zapiekankę ostatnie 20 minut. Uważać jednak na temperaturę , bo jak podaje Ania "jeśli zapiekanka za mocno rumieni się już po 30 minutach pieczenia, to zmniejsz temperaturę pieczenia lub umieść zapiekankę niżej w piekarniku".
- Zapiekankę podawać na ciepło lub na zimno najlepiej z ulubionym sosem ( u nas czosnkowy).