Falafele czyli kotleciki z ciecierzycy

O falafelach słyszałam już dawno. To słynne danie arabskie. Znajomi zachwalali je i polecali jako roślinną alternatywę kebabu, ale jakoś nie mogłam się zebrać i samodzielnie ich przygotować. Aż do dzisiaj. Stwierdziłam, że w końcu trzeba spróbować i tak powstały domowe kotleciki z ciecierzycy.

A Wy jadacie falafele? Jakie są Wasze ulubione?Z czym je podajecie?

Falafele czyli kotleciki z ciecierzycy

By Gotuj z rodziną Published: 12 kwietnia, 2019

    O falafelach słyszałam już dawno. To słynne danie arabskie. Znajomi zachwalali je i polecali jako roślinną alternatywę kebabu, …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Ciecierzycę przełożyć do głębokiego naczynia (koniecznie surowa, bo inna jest po prostu już wcześniej ugotowana). Zalać zimną wodą i odstawić na całą noc
    2. Następnego dnia odcedzić.
    3. Dodać czosnek, cebulę, sól i sodę. Zmiksować aż do uzyskania kleistej lepkiej konsystencji.
    4. Doprawić.
    5. Formować małe kotleciki.
    6. Smażyć z obu stron przez ok. 3 minuty z każdej strony. Można je również upiec w piekarniku.

      Komentarze

      komentujących