O falafelach słyszałam już dawno. To słynne danie arabskie. Znajomi zachwalali je i polecali jako roślinną alternatywę kebabu, ale jakoś nie mogłam się zebrać i samodzielnie ich przygotować. Aż do dzisiaj. Stwierdziłam, że w końcu trzeba spróbować i tak powstały domowe kotleciki z ciecierzycy.
A Wy jadacie falafele? Jakie są Wasze ulubione?Z czym je podajecie?
Falafele czyli kotleciki z ciecierzycy
By 12 kwietnia, 2019
Published:O falafelach słyszałam już dawno. To słynne danie arabskie. Znajomi zachwalali je i polecali jako roślinną alternatywę kebabu, …
Potrzebujemy
- 400 g suchej ciecierzycy
- 2.5 yżeczki soli
- 2 cebule (ja dałam czerwone)
- 4 ząbki czosnku
- zielona pietruszka
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/3 łyżeczki kolendry
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo utartej
- olej/oliwa do smażenia
Krok po kroku
- Ciecierzycę przełożyć do głębokiego naczynia (koniecznie surowa, bo inna jest po prostu już wcześniej ugotowana). Zalać zimną wodą i odstawić na całą noc
- Następnego dnia odcedzić.
- Dodać czosnek, cebulę, sól i sodę. Zmiksować aż do uzyskania kleistej lepkiej konsystencji.
- Doprawić.
- Formować małe kotleciki.
- Smażyć z obu stron przez ok. 3 minuty z każdej strony. Można je również upiec w piekarniku.