Crumble z truskawkami i płatkami owsianymi

Sezon na truskawki w pełni. Chętnie robię z nich koktajle, musy, ciasta, ale i tak najlepsze są w całości podane bez żadnych dodatków.
Ponieważ nie mieliśmy zbytnio ochoty na żadne ciasto, mój mąż namówił mnie na crumble…
Taki deser najlepiej smakuje jeszcze ciepły, podany z gałką lodów waniliowych i listkami świeżej mięty.

Crumble z truskawkami i płatkami owsianymi

By Gotuj z rodziną Published: 5 czerwca, 2015

    Sezon na truskawki w pełni. Chętnie robię z nich koktajle, musy, ciasta, ale i tak najlepsze są w całości podane bez żadnych …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Z mąki, masła i płatków owsianych zrobić kruszonkę. Najlepiej rozpuścić wcześniej masło i przestudzone wymieszać razem z mąką i płatkami owsianymi. Można dodać proszek
    2. Truskawki umyć razem z szypułkami. Usunąć szypułki i truskawki pokroić w grusze plasterki. lub połówki.
    3. Następnie truskawki wymieszać razem z mąką ziemniaczaną i cukrem.
    4. Dodać imbir i cynamon.
    5. Spód foremki delikatnie wysmarować tłuszczem.
    6. Ułożyć truskawki (ja dałam dwie warstwy).
    7. Posypać kruszonką.
    8. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    9. Piec ok.30 minut w temperaturze 180 stopni.

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz