Sezon na truskawki w pełni. Chętnie robię z nich koktajle, musy, ciasta, ale i tak najlepsze są w całości podane bez żadnych dodatków.
Ponieważ nie mieliśmy zbytnio ochoty na żadne ciasto, mój mąż namówił mnie na crumble…
Taki deser najlepiej smakuje jeszcze ciepły, podany z gałką lodów waniliowych i listkami świeżej mięty.
Crumble z truskawkami i płatkami owsianymi

By 5 czerwca, 2015
Published:Sezon na truskawki w pełni. Chętnie robię z nich koktajle, musy, ciasta, ale i tak najlepsze są w całości podane bez żadnych …
Potrzebujemy
- 100 g zimnego masła
- 100 g płatków owsianych
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru
- imbir
- cynamon
- cukier wanilinowy (opcjonalnie)
- truskawki
Krok po kroku
- Z mąki, masła i płatków owsianych zrobić kruszonkę. Najlepiej rozpuścić wcześniej masło i przestudzone wymieszać razem z mąką i płatkami owsianymi. Można dodać proszek
- Truskawki umyć razem z szypułkami. Usunąć szypułki i truskawki pokroić w grusze plasterki. lub połówki.
- Następnie truskawki wymieszać razem z mąką ziemniaczaną i cukrem.
- Dodać imbir i cynamon.
- Spód foremki delikatnie wysmarować tłuszczem.
- Ułożyć truskawki (ja dałam dwie warstwy).
- Posypać kruszonką.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec ok.30 minut w temperaturze 180 stopni.