Jaglana zapiekanka z wędliną i warzywnymi dodatkami

Brr zimno za oknem. Ostatnie dni przyniosły obniżenie temperatur, a w najbliższych prognoza pogody jest taka, że będą jeszcze większe spadki ( przynajmniej dzień jest już coraz dłuższy). W takich chwilach człowiek najlepiej się czuje w cieplutkim domku, z kubkiem czegoś gorącego do picia (na przykład ulubioną kawą) i jakimś nieco bardziej kalorycznym jedzeniem. Ponieważ lubię wyczyścić lodówkę, stwierdziłam, że przygotuję taki posiłek na bazie tego co w niej znajdę. I tak powstała zapiekanka. A z czego ją zrobiłam? Zainteresowanych odsyłam na blog.
A Wy co gotujecie z tego co Wam zostaje w lodówce? Podzielcie się pomysłami w komentarzach.

Jaglana zapiekanka z wędliną i warzywnymi dodatkami

By Gotuj z rodziną Published: 9 lutego, 2021

    Brr zimno za oknem. Ostatnie dni przyniosły obniżenie temperatur, a w najbliższych prognoza pogody jest taka, że będą …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Wędlinę pokroić na mniejsze kawałeczki. Przyprawić. Podsmażyć kilka minut na rozgrzanym tłuszczu.
    2. Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek oraz marchewkę z groszkiem. Podsmażyć.
    3. Zalać śmietanką.
    4. Dodać 1/2 startego żółtego sera. Dusić aż się serek rozpuści. Doprawić.
    5. Całą mieszankę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    6. Wymieszać z kaszą jaglaną.
    7. Posypać resztą startego sera.
    8. Przyozdobić zgrilowanymi pieczarkami.
    9. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

      Komentarze

      komentujących