
Bardzo często w naszym domu robimy tarty. Zazwyczaj są klasyczne, ale czasami lubię zaszaleć w kuchni.
Tym razem przygotowałam mały “eksperyment” z dodatkiem…bakłażanów. Spróbujecie?
Tarta z bakłażanem i pomidorkami

By 17 listopada, 2022
Published:Bardzo często w naszym domu robimy tarty. Zazwyczaj są klasyczne, ale czasami lubię zaszaleć w kuchni.Tym razem …
Potrzebujemy
- 1/2 kg mąki
- 2 jajka
- 150 g masła rozpuszczonego
- 3 łyżki śmietany
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 3 pomidory
- 1 bakłażan
- mozzarella
- oregano
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
Krok po kroku
- Mąkę, dwa jajka, rozpuszczone masło, 3 łyżki śmietany i przyprawy przełożyć do dużej miski. Starannie wymieszać drewnianą łyżką aż do powstania jednolitego ciasta.
- Ciasto przełożyć do formy na tartę i starannie rozprowadzić (zwłaszcza po bokach).
- Odstawić w chłodne miejsce.
- W tym czasie nagrzać piekarnik.
- Ciasto podpiec.
- Przygotować farsz.
- Pomidorki i bakłążana pokroić w plastry. Przełożyć na podpieczone ciasto. Posypać serem.
- Doprawić przyprawami.
- Pokropić oliwą (opcjonalnie).
- Piec ok. pół godziny w 170 stopniach.
- Podawać na ciepło przyozdobione świeżą bazylią.