Tarta z bakłażanem i pomidorkami

Bardzo często w naszym domu robimy tarty. Zazwyczaj są klasyczne, ale czasami lubię zaszaleć w kuchni.
Tym razem przygotowałam mały “eksperyment” z dodatkiem…bakłażanów. Spróbujecie?

Tarta z bakłażanem i pomidorkami

By Gotuj z rodziną Published: 17 listopada, 2022

    Bardzo często w naszym domu robimy tarty. Zazwyczaj są klasyczne, ale czasami lubię zaszaleć w kuchni.Tym razem …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Mąkę, dwa jajka, rozpuszczone masło, 3 łyżki śmietany i przyprawy przełożyć do dużej miski. Starannie wymieszać drewnianą łyżką aż do powstania jednolitego ciasta.
    2. Ciasto przełożyć do formy na tartę i starannie rozprowadzić (zwłaszcza po bokach).
    3. Odstawić w chłodne miejsce.
    4. W tym czasie nagrzać piekarnik.
    5. Ciasto podpiec.
    6. Przygotować farsz.
    7. Pomidorki i bakłążana pokroić w plastry. Przełożyć na podpieczone ciasto. Posypać serem.
    8. Doprawić przyprawami.
    9. Pokropić oliwą (opcjonalnie).
    10. Piec ok. pół godziny w 170 stopniach.
    11. Podawać na ciepło przyozdobione świeżą bazylią.

      Komentarze

      komentujących