Moje dzieci i ja uwielbiamy szpinak. Szpinak musi być świeży, aromatyczny, z czosnkiem i lekką nutą pieprzu i soli, z dodatkiem mleka lub śmietanki, czasem sera pleśniowego lub serka topionego (zamiast mleka/śmietany). Dlatego też zrobiłam im na kolację omlet Shreka czyli po prostu hiszpańską tortillę ze szpinakiem. Ciekawe czy im Wam ona przypadnie do gustu…
Zielony omlet Shreka
By 10 października, 2017
Published:Moje dzieci i ja uwielbiamy szpinak. Szpinak musi być świeży, aromatyczny, z czosnkiem i lekką nutą pieprzu i soli, z dodatkiem …
Potrzebujemy
- 200 g liści szpinaku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ziemniaki
- 2 jajka
- pieprz
- sól
- czosnek
Krok po kroku
- Wypłukać dokładnie szpinak i usunąć łodyżki. Pokroić go i podgotować.
- Dodać czosnek i przyprawy.
- Jajka zmiksować z solą i pieprzem.
- Posiekać drobno cebulę i podsmażyć ją na oliwie(lub maśle) na złoty kolor.
- Ugotowane ziemniaki w plasterki ułożyć na cebuli. Na wierzch położyć szpinak.
- Delikatnie zamieszać, aby jajka dostały się między wszystkie warstwy ziemniaków, cebuli i szpinaku.
- Przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień.
- Jak omlet będzie gotowy, przełożyć go na duży talerz i podawać (według upodobań - na zimno lub na ciepło).