Duszona kalarepka z koperkiem – przepis mamy

Kalarepka to ciekawe warzywo. Lubię ją jeść zarówno surową jak i w innej postaci też jest pyszna- ugotowana na półmiękko z dużą ilością świeżego koperku. Taką robiła moja mama. Teraz ja przygotowuję ją w podobny sposób. Spróbujecie ?

Duszona kalarepka z koperkiem - przepis mamy

By Gotuj z rodziną Published: 13 czerwca, 2018

    Kalarepka to ciekawe warzywo. Lubię ją jeść zarówno surową jak i w innej postaci też jest pyszna- ugotowana na półmiękko z …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Z kalarepki odrzucić duże liście (zostawiając małe środkowe) i ściąć spodnią część zdrewniałą od strony korzenia.
    2. Następnie umyć, obrać i pokrajać w plasterki. Drobne listki pokrajać.
    3. Do rondelka włożyć kalarepę, pokrojone listki, dodać sól, płaską łyżeczkę cukru. Zalać niewielką ilością wrzącej wody i ugotować pod przykryciem do miękkości.
    4. Surowe masło rozetrzeć z mąką w miseczce, rozprowadzić powoli gorącym wywarem z kalarepy, dodać do kalarepy i mieszając zagotować.
    5. Po odstawieniu z ognia dodać koperek. Jeśli trzeba to można dosolić do smaku.

      Komentarze

      komentujących