Kalarepka to ciekawe warzywo. Lubię ją jeść zarówno surową jak i w innej postaci też jest pyszna- ugotowana na półmiękko z dużą ilością świeżego koperku. Taką robiła moja mama. Teraz ja przygotowuję ją w podobny sposób. Spróbujecie ?
Duszona kalarepka z koperkiem - przepis mamy

By 13 czerwca, 2018
Published:Kalarepka to ciekawe warzywo. Lubię ją jeść zarówno surową jak i w innej postaci też jest pyszna- ugotowana na półmiękko z …
Potrzebujemy
Krok po kroku
Z kalarepki odrzucić duże liście (zostawiając małe środkowe) i ściąć spodnią część zdrewniałą od strony korzenia.
- Następnie umyć, obrać i pokrajać w plasterki. Drobne listki pokrajać.
- Do rondelka włożyć kalarepę, pokrojone listki, dodać sól, płaską łyżeczkę cukru. Zalać niewielką ilością wrzącej wody i ugotować pod przykryciem do miękkości.
- Surowe masło rozetrzeć z mąką w miseczce, rozprowadzić powoli gorącym wywarem z kalarepy, dodać do kalarepy i mieszając zagotować.
- Po odstawieniu z ognia dodać koperek. Jeśli trzeba to można dosolić do smaku.